середу, 2 листопада 2016 р.

"Європейський роман" Андрія Куркова



«Це роман про шлагбаум. Про те, що відбувається з людиною,
коли перед нею раптом піднімається шлагбаум, і їй треба йти вперед..." 

Андрій Курков





Відомий український письменник Андрій Курков презентував нову книгу - «Шенгенська історія. Литовський роман».

«Це роман про шлагбаум. Про те, що відбувається з людиною, коли перед нею раптом піднімається шлагбаум, і їй треба йти вперед. Масова психологія, характерна для часів СРСР, від нас нікуди не ділася. Коли спочатку ставали в чергу, а потім питали: «Що дають?».
Новий роман Андрія Куркова "Шенгенська історія" розповідає про долю молодих литовців, що, зрадівши "безвізу", відправились шукати щастя в Західній Європі. За словами письменника, це роман про Європу, бо події відбуваються в Литві, Франції і в Англії.
"Це перший безвізовий роман в Україні. І це перший мій роман без України і українців. Це роман про литовців і про Західну Європу. Це роман про те, що стається з маленькою нацією – ми не є маленькою нацією, а литовці є - коли піднімаються шлагбауми і можна спокійно вийти і розчинитись в загальноєвропейському культурному бульйоні народів", - говорить автор.
Курков розповів, що збираючи матеріали для роману, об’їхав і навіть обійшов ногами мало не всю Литву. Так, він знайшов у цій країні ще не розміноване із часів Першої світової війни мінне поле. Познайомився із багатьма цікавими людьми, розповіді яких збагатили текст. Таким літературним подарунком Курков вирішив розповісти усьому світові, а також Україні і самій Литві про литовців.
"Це історія сучасної Литви. Історія внутрішньо міграції у Європі, на прикладі Литви, адже Литва втратила вже 30 відсотків населення. Там населення було як у Києві, а зараз – набагато менше. Це європейська країна з давньою цікавою історію, найближча для нас серед оточення", - додав Курков.
Дія роману починається 21 грудня 2007 року — цього дня Литовська Республіка стала повноправним членом Європейського Союзу. Головні герої — три молоді литовські пари, які, зрадівши «безвізу», відправляються шукати щастя у Європі. Пригоди кожної з цих пар становлять три сюжетні лінію роману. Четверта сюжетна лінія стосується ще одного, але невигаданого персонажа. Це такий собі «Вічний Литовець» (за аналогією із Вічним Жидом) — Кукутіс. Це персонаж, місія якого — допомагати литовцям, які потрапили в біду за кордоном, але він ніколи не встигає. Свою неквапливість пояснює тим, що у нього — дерев’яна нога. У цій нозі сховані шість різних паспортів на його ім’я… 
«Литовці завжди одинаки, бо їх мало, — розповів письменник. — Їх лише 3 мільйони. Литовської діаспори у світі немає. Це цікава нація, культура. Ми мало знаємо про них. Наприклад, мало хто знає, що навіть у цьому маленькому народові є чотири окремі етнографічні групи».
До речі, навіть цей «литовський роман» органічно пов’язується з Україною і зі Львовом. Останній роман Куркова — «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» побачив світ після спілкування з середовищем львівських хіпі, зокрема, легендарним хіпі Аліком Олісевичем. А у новому романі один із героїв — литовський хіпі Аудрюс, який бере участь у щорічній зустрічі фанів Джимі Хендрікса. Прототипом його став реальний литовський хіпі Аудрюс, знайомий Аліка Олісевича.

Андрій Курков розповів, що роман прочитали вже три литовці і їм сподобалося. «Шенгенська історія» написана російською мовою, але український переклад з’явиться вже навесні 2017-го року. Литовський переклад — через рік-півтора.
«Мій литовський видавець обізвав мене «Бальзаком» і сказав, що вони ще ніколи не видавали такої грубої книжки», — розсмішив публіку Андрій Курков.
Дійсно, книжка має більше 500 сторінок. Не зважаючи на високу вартість — 200 гривень — уже на львівській презентації знайшлися охочі її придбати.

Маємо надію, що зовсім скоро книга з"явиться в бібліотеках Сумської МЦБС і наші читачі зможуть поласувати "європейським романом" славетного українського письменника.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар