четвер, 23 лютого 2017 р.

Тернини і зірки творчості Леся Курбаса: Огляд нових книг



«Людина, яка була театром»
(О. Дейч )




25 лютого виповнюється 130 років від дня народження Леся Курбаса. Геніальний режисер-реформатор українського театру, талановитий актор, драматург, публіцист, перекладач, театральний критик – це все про нього. Його новації та експерименти поставили театральне мистецтво на якісно новий щабель.

Митець розвивав кращі традиції українського театру корифеїв, прагнув зберегти притаманну йому національну самобутність. За своє життя Курбас встиг зробити на диво багато і так мало порівняно з тим, що міг би ще зробити.

У 1933 році був заарештований і засуджений до 5 років виправно-трудових таборів. 3 листопада 1937 Курбаса було розстріляно в урочищі Сандармох. Посмертно реабілітований у 1957 році.

З нагоди ювілею митця відділ літератури з питань мистецтва Центральної міської бібліотеки ім. Т. Шевченка пропонує всім шанувальникам театрального мистецтва ознайомитися з виданнями про життя і творчість Леся Курбаса та історію українського театру ХХ століття.

Горак Р. Втеча у прірву: есеї про Леся Курбаса / Роман Горак. – Львів: Апріорі, 2016. – 600 с.: іл.

У новій книжці львівського письменника Романа Горака простежується життєвий і творчий шлях великого реформатора українського театру Леся Курбаса. Книжка побудована на документальній основі, яка досі залишалась поза увагою дослідників. Основну увагу звернено на період життя і творчої діяльності, який передував його виїзду в Радянську Україну, де сподівався реалізувати свої творчі задуми і вивеcти український театр на світовий рівень.

Видання присвячене 125-річчю від народження Леся Курбаса та 150-річчю українського народного театру товариства «Руська Бесіда».

Макарик І. Перетворення Шекспіра. Лесь Курбас, український модернізм і радянська культурна політика 1920-х років / Ірина Макарик; пер. з англ. Т. Цимбала. – К. : Ніка-Центр, 2013. - 352 с.: іл.

Спираючись на друковані й недруковані спогади, журнали, листи, газети, афіші, маніфести, протоколи режисерських лабораторій і зборів театральних колективів, канадська дослідниця Ірина Макарик аналізує творчий доробок Леся Курбаса, радянські культурні практики й експерименти 1920-х років. 

Це розлогий екскурс у постколоніальну царину: крізь призму новаторських, ба навіть скандальних шекспірівських постановок Курбаса розглянуто поняття універсальності, цінності, канону, класики, високої/низької культури, ідеології, влади, імперського/колоніального, периферії/центру. 

Зосередившись на питаннях модернізму, перекладу, народництва, автора, ідеології, тексту, Ірина Макарик показує, що в СРСР боротьба за новий культурний лад була так само нелегкою і суперечливою, як боротьба за новий політичний, соціальний та економічний устрій.


Корнієнко Н. Лесь Курбас: репетиція майбутнього / Неллі Корнієнко. – К. : Либідь, 2007. – 328 с.

Книга про видатного українського режисера світового рівня – Леся Курбаса. Його ім’я стоїть нині поряд із такими видатними іменами, як Г. Крег, К. Станіславський, В. Мейєрхольд, Б, Брехт та ін. Відкриваючи фундаментальні закони театру і мистецтва загалом, Курбас упередив багато естетичних надбань з експериментів А. Арто і Є. Гротовського, Ф. Фелліні й І. Бергмана. Його театр – це високі футуротексти культури ХХ століття, які не вичерпалися й у столітті ХХІ.

Український театр ХХ століття / Редкол.: Н. Корнієнко та ін. - К. : ЛДЛ, 2003. - 512 с.

Ця колективна монографія вперше в сучасній Україні робить спробу дослідити важливі проблеми українського театру ХХ століття, включаючи театр на західних землях, за допомогою новітніх методів (театрознавство досьогодні послуговувалось переважно описовим чи феноменологічним досвідом). У цьому виданні принципово розширено методологічний спектр - окрім уже зазначеного, тут активно присутні семіотичні, культурологічні, філософські, соціально-психологічні, герменевтичні підходи, використано «тверезу» компаративістику, елементи синергетики, езотерики та ін.

Видання розраховане на викладачів та студентів ВНЗ, а також на широке коло читачів, які цікавляться проблемами сучасної культури і зокрема театру.


Лесь Курбас: Статьи и воспоминания о Лесе Курбасе. Литературное наследие / Сост. М. Г. Лабинский, Л.С. Танюк. – М. : Искусство, 1988. – 463 с.: ил.

Книга присвячена творчому шляху одного з найталановитіших активних творців українського сценічного мистецтва. Про блискучі акторські роботи, новаторські постановки спектаклів, про складні естетичні погляди, вдумливу педагогічну діяльність, організаторські здібності А. С. Курбаса, що зробив величезний вплив на розвиток українського театру, пишуть у першій частині збірника актори, режисери, літератори, які працювали з ним і добре його знали. 

Друга частина являє літературну спадщину Курбаса. Книга ілюстрована фотографіями акторів керованих Курбасом театральних труп і сцен з поставлених ним спектаклів.


Олена Кузьміна, 
відділ літератури з мистецтва ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар