середу, 22 лютого 2017 р.

"Посиденьки" святкують Масляну

"Вареничні" "Посиденьки"




Погода порадувала сумчан сонячними днями, дружнім розтаванням снігу і бурульок… і приходом Масниці – свята на честь пробудження природі, надії на теплу весну і багатий літній врожай.

У 2017 році Масляна, або Сирна неділя, розпочалася 20 лютого, і до 27 лютого нас чекають спілкування з родичами і друзями, чаювання з млинцями і варениками, і традиційні народні розваги на свіжому повітрі.

Зібралися з такого чудового приводу у вузькому клубному колі і «Посиденьки».
До програми засідання увійшли відеолекторій про маловідомі факти історії свята Масляної і етнографічний екскурс «Особливості обрядів українців Масляної неділі».



З давніх давен кожен день Сирної неділі мав свою назву і призначення: понеділок – зустріч, вівторок – загравання, середа – ласощі, четвер – банкет, п’ятниця – млинці у тещі, субота – вечорниці у зовиці, неділя – проводжання.

І головною стравою свята вважаються млинці і оладки. Гречані, вівсяні, пшеничні, просяні, горохові тощо… З сиром, рибою, ікрою, медом, вершковим маслом… Але на засіданні клубу прозвучала справжня Ода ще одній святковій українській страві – пану Варенику, про велич і розміри якого Микола Гоголь писав у 19 столітті: « … по хуторах малоросійських можна їсти галушки, сир, сметану і вареники величиною з капелюх…» (тобто розміром 30 – 40 сантиметрів).




Про вареники-рекордсмени, вареники-пам’ятники, «Золоті вареники», вареники незвичні за начинкою і способами їх ліплення. І ще багато чого нового почули члени нашого клубу на засіданні.



Із задоволення виступили перед присутніми з сольними літературними програмами Донська Антоніна Борисівна і Куренінова Марія Степанівна. В їх виконанні прозвучали вірші улюблених поетів про коханні і гуморески Павла Глазового.



Незабутню святкову атмосферу Масниці створили у клубі пісні, перегляд полотен художників 10 -20 століть, уривки з відомих художніх та мультиплікаційних фільмів.



А духмяний трав’яний чай із свіжими тепленькими млинцями і варениками остаточно налаштували присутніх на позитивне відношення до життя.



Тож, із святом Масляної вас, дорогі сумчани!


Алла Білокур,  
абонемент для дорослих ЦМБ ім. Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар