понеділок, 27 лютого 2017 р.

Віднайди своє коріння!


Презентація нової книги


Реєстри Сумського полку: 1660-1664 // Упорядники: Олександр Алфьоров, Олександр Різніченко. – К/, 2016. – 534 с.
 


25 лютого у нашій бібліотеці відбулася визначна подія для жителів нашого міста і області – презентація книги «Реєстри Сумського полку: 1660-1664».


У книзі містяться 5 реєстрів Сумського козацького полку за 1660, 1662, 1663 та два реєстри 1664 років. Іменний покажчик охоплює близько 14 тисяч прізвищ та імен.



Автори видання родом із Сумщини, обидва – науковці, нащадки козаків і патріоти, з початку російського вторгнення Олександр Алфьоров захищав Батьківщину у полку «Азов». У 2008 році він розпочав свою працю над «Реєстрами…», але згодом виявилося, що суто технічно це дуже копітка праця, яка потребує великої кількості часу. 



Тому у 2013 році до співпраці долучився Олександр Різніченко. І, як результат, «Реєстри…» побачили світ у серпні 2016 року. Тим не менше, презентація, яка пройшла 25 лютого, - перша. І ми дуже раді, що пройшла вона саме в нас.

З великою вдячністю слід зазначити, що ця подія відбулася за активного сприяння пана Олега Корнієнка.




«Реєстри Сумського полку: 1660- 1664» дійсно унікальне видання, бо,
  • по-перше, відкриває ще не знані сторінки історії Сумщини;
  • по-друге, розповідає про структуру полку;
  • по-третє, містить описи тогочасного міста і фортеці;
  • по-четверте, архіви, які тут надруковані, зберігаються у Росії, в Москві.
Якраз під час роботи над книгою було знайдено пірнач (він на обкладинці видання) та ложку Андрія Кондратьєва, і для авторів це стало своєрідним знаком, що їхня праця потрібна, і вони, не дивлячись на всі складнощі, на правильному шляху.





Автори наголосили, що це видання – не комерція, а лише патріотизм. В історії Сумської області багато білих плям, тому є потреба докладати зусилля для їхнього заповнення. Є потреба, щоб люди знали , хто вони, звідки їхнє коріння. Автори сподіваються, що чимало сумчан зможе знайти у реєстрах прізвища своїх пращурів. 

«Реєстри…» - це лише початок серії, а подальші авторські плани досить амбіційні: видати всі реєстри міста Суми. Таким чином Суми стануть першим містом, реєстри якого видано повністю.


Олександр Алфьоров привозив документи додому на кілька місяців, і при виїзді з Росії митники, знайшовши серед його речей 8 бобін плівки «Свема» з архівними матеріалами, ледь не зсадили з потяга, але допоміг щасливий випадок – у сусідньому вагоні виявили наркотики, тому вся бригада митників була перекинута туди, а Алфьорову сказали: «Тебе повезло!».



Про те, що книга не тільки цікава, але й важлива і потрібна, свідчить також і велика кількість присутніх на зустрічі краєзнавців, науковців, громадських діячів, письменників і просто зацікавлених містян.




Незабаром «Реєстри Сумського полку: 1660-1664» можна буде придбати в Інтернеті.




А у читальному залі нашої бібліотеки Ви зможете ознайомитися з новим виданням вже зараз. Чекаємо на Вас! 

  Для довідки:
  • Сумський слобідський полк було створено на початку 1659 року
  • Реєстри – офіційні урядові списки особового складу полку


Наталія Устименко,
відділ читальних залів ЦМБ ім.Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар