вівторок, 21 березня 2017 р.

Сьогодні відзначається Всесвітній день поезії


«Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі»
Ліна Костенко





ЮНЕСКО прийняло рішення в 1999 році щороку відзначати Всесвітній день поезії  21 березня тому, що представники ЮНЕСКО вважають поезію найважливішою частиною мистецтва і закликають людей знаходити в поезії допомогу в розв’язанні найскладніших життєвих проблем. Поезія – це надбання людської цивілізації!

В Сумській міській бібліотеці ім.Т.Шевченка щороку відзначають День поезії, як одне з найприємніших весняних свят, пов’язаних з книгою, з літераторами, які є друзями нашої бібліотеки, з якими ми часто зустрічаємось і які дарують бібліотекам свої книги. 

Кожна зустріч з поезією в бібліотеці – це свято! 

Цього року 21 березня в нашій бібліотеці проходить акція, під час якої відвідувачі бібліотеки, як і самі бібліотекарі, читають улюблені рядки з різних поетичних творів. 

Допомагає згадати нашим читачам забуті поетичні твори перегляд літератури на тему «І в пам’яті римовані вірші!”, який організували бібліотечні працівники. 



На ньому зібрані класичні поетичні шедеври та кращі поетичні твори сучасних українських та зарубіжних авторів.

Серед представлених поетичних збірок і твори наших поетів-земляків: А.Семенюти, Ю.Царика, Ю.Назаренка, О.Вертіля, В.Скакуна, А.Гризуна, Л.Ромен, Н.Багатої, В.Чубура, В.Мироненка, Н.Поздняк та інших.

Це твори на всі смаки і всі вікові категорії. Кожен читач знайде для себе в їхніх поетичних книгах співзвучні поезії для свого серця і душі, для щоденного заспокоєння і подальшого життєвого натхнення… Адже давно підмічено, що поезія допомагає людям знайти спільну мову і порозумітись, вона перемагає агресію, депресію і заспокоює нерви.



Не важливо, як ви читаєте поезію: наодинці чи в колі друзів або випадкових знайомих. Головне те, що виявляється найкорисніше для людини – це слухати поезію. Як дослідили науковці, слухати поезію прочитану вголос, навіть, на незнайомій мові, допомагає людині заспокоїтись і отримати насолоду.

Підтверджено науковими дослідженнями, що ритми поетичних рядків позитивно впливають на людський мозок, лікують і зміцнюють його захист від шкідливих впливів оточуючого середовища, а самій людині допомагають віднайти спокій і душевну рівновагу.



Отже, рекомендую улюблені поетичні строфи надрукувати і повісити на видному місці як, наприклад, ми прикрашаємо картинами чи фотографіями своє помешкання. Але обов’язково потрібно час від часу перечитувати ці поетичні рядки вголос! Інакше ви втратите необхідний терапевтичний ефект.


https://vk.com/video250049782_456239028


Тож читайте і перечитуйте поезію якомога частіше, читайте наодинці, читайте вголос своїм дітям і друзям, батькам і коханим, і у вашому житті пануватиме гармонія, мир і спокій! 

Гарної поезії вам! 

Олена Мартюшова, 
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар