середу, 5 квітня 2017 р.

Граняни сміються







Так уже сталося, що чергове засідання літературно-мистецького клубу «Грань»  співпало із улюбленим народним святом - Днем гумору. Тож, не згадати про День сміху та пов"язані із ним традиції було просто неможливо.



Про цікаву історію походження свята розповіла куратор клубу Антоніна Колієнко.
Хоча цей день не внесено ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки він з однаковим успіхом відмічається в дуже багатьох країнах.
Важко достеменно сказати, звідкіля пішло це свято. Хоча про виникнення першоквітневої традиції й існує чимало різних гіпотез, але багато хто вважає, що її корені сягають у середньовічну європейську «балаганну» культуру і є одним із найстійкіших елементів язичництва, що осіли в християнській свідомості.
В одних місцях 1 квітня називають Днем сміху, в інших - Днем дурня. У цей день кожен хоче пожартувати над кимось, тож ніхто не застрахований від розіграшів і навіть найсерйозніші люди мимоволі посміхаються. В газетах в цей день друкувались усілякі нісенітниці, чіпляли на спину паперову рибу і глузували - «квітнева риба». Були і інші звичаї. Головне - щоб жарти були добрими і покращували настрій.

1 квітня - це ще й день народження Миколи Гоголя. Про незвичайні факти з біографії одного із найзагадковіших письменників ХІХ століття розповів керівник літературно-мистецького клубу «Грань» Віталій Меланич.



Присутні дізналися, що автор “Вечорів на хуторі біля Диканьки”, “Тараса Бульби”,  “Ревізора” та “Мертвих душ” полюбляв рукоділля, готував і пригощав друзів варениками і галушками, боявся грози, був сором»язливий, в кишенях у Гоголя завжди лежали солодощі. Але майже все його приватне життя так і залишилося таємницею. Загадковою була також смерть письменника. А багато його творів насичені містикою і фантазіями.




Цікаві доповнення, щодо творчих досягнень Гоголя зробила також Надія Фурзенко. Також пані Надія провела літературний практикум, поглибивши знання  гранян про жанри прози та недоречні вирази у творах.

Далі слово взяв член НСПУ Андрій Поляков. Він повідомив , що незабаром у Сумах побачить світ літературно - художній журнал «Білий птах», започаткований міжрегіональним проектом «Сумщина творча. Культура і мистецтво». Розповів про плани на наступний рік.



На зустрічі граняни ділились своїми творчими досягненнями та шліфували літературні навички. Так, на прикладі аналізу власного вірша Віталій Меланич показав його ритмо-мелодику, систему образів.




Письменник Володимир Коваленко розповів про тонкощі в написанні прозових творів, прочитав своє оповідання про любов.

Із своїми новими творами познайомили присутніх Тетяна Прус, Олександр Сердюченко, Олексій Лагутін, Микола Балабан, Альбіна Батуріна, Надія Фурзенко, Валентина Кривенчук, Луіза Кривопішина, Ірина Булахова і Віталій Меланич.



Засідання пройшло по-весняному яскраво і усміхнено - із подальшими сподіванням на нові творчі зустрічі.

Віталій Меланич,
керівник літературно-мистецького клубу "Грань"

Немає коментарів:

Дописати коментар