середу, 29 березня 2017 р.

Нові книги для шанувальників мистецтва



Мистецьке краєзнавство в книгах





Поспішаємо познайомити вас із новими цікавими надходженнями до відділу літератури з мистецтва Сумської центральної міської бібліотеки ім. Т.Шевченка.

По-перше, презентуємо нову книгу Володимира Ульяновського про дива київського Володимирського собору.

Ульяновський В.І. Диво й дива київського Володимирського собору. – К.: Либідь, 2016. – 432 с.

У книжці найбільше уваги автор приділяє творцям собору. Вона містить 9 розділів, в яких йдеться про ідею собору та її втілення, первісний задум та його зауваження в проектах Івана Шторма та Павла Спарро, роль підрядника Кіндрата Ховалкіна, «тріумф та падіння» Олександра Беретті, роль у будівництві архітекторів Рудольфа Бернарда, Ернеста Шибера та Володимира Ніколаєва, концепцію розпису собору та роботу «маестро» Андріана Прахова, історію пошуку художників для розпису собору, художнє оформлення собору Віктором Васнецовим, містичність ликів Михайла Нестерова та багато інших цікавих фактів.

У видання ввійшла унікальна інформація, віднайдена в архівах України та Росії. Книжка буде цікава як пересічним читачам, так і науковцям, які знайдуть багато нової інформації та зможуть подивуватися хибності деяких усталених уявлень і неспівмірності поглядів сучасників спорудження собору та оцінок пізніших часів. 

А тепер докладно - про книги які були подаровані бібліотеці сумським музикознавцем Галиною Миколаївною Ілларіоновою, нашею читачкою з дуже незвичайною і цікавою біографією, яка була тісно пов"язана із суспільними катаклізмами часу.

Все це Галина Ілларіонова захоплююче описала в своїх спогадах, які складаються із двох частин "Щоденник із провінції" та "Повернення до джерел":
  • Илларионова Г.Н. Дневник из провинции. - 2016. - 340с.
  • Илларионова Г.Н. Возвращение к истокам. - 2016. - 332 с.

Музичний талант дістався Галині Миколаївні від батька - музиканта і  джазового імпровізатора - Миколая Ксенофонтовича Ілларіонова, який народився у Білопіллі Сумської області. Волею долі випало Галині мати дві батьківщини: одну - величезну то Російську, то радянську імперію, яка з початку XX століття трагічно змінювала назви й обриси на карті, другу - Югославію, наприкінці XX століття зниклу з карти світу зовсім.

За вісімдесят прожитих років автору довелось побачити і пережити багато чого. Її героїня - почергово - маленька дівчинка в красивій і страшнуватій казці королівства Югославія, що нудиться неможливістю своєї самореалізації; емігрантський підліток у післявоєнній Європі, юна дівчина "з колишніх" на цілині; молода жінка на суворій батьківщині, що зуміла здійснити свою незбутню, здавалося, мрію стати музикантом.

Але в будь-якій її іпостасі з нами неквапливо і без усяких потуг на "літературність" говорить людина з гострим оком, чіпкою пам'яттю, самоіронією, здатністю і до влучного слівця, і до щирого захвату, навіть пафосу.

Талант пожвавлення й осмислення усього, що відбувається з тобою, зі світом і зі століттям, у якому ти живеш, робить її спогади чимось більшим, ніж просто спомини про багате подіями і роздумами життя. 

Легко і невимушено написані спогади читаєш із неослабною цікавістю та інтересом. Тож, запрошуємо до цієї наслоди і наших читачів :)).

Для сумських музикантів Галина Миколаївна Ілларіонова подарувала декілька нотних збірок своїх оригінальних творів: 
  • Илларионова Г.Н. По святым местам. Триптих для хора с фортепианным сопровождением. Стихи Лидии Марновой. - Сумы, 2005 г.
  • Илларионова Г.Н. Времена года. Четыре хора на стихи И. Бунина. - Сумы, 2005 г.
  • Илларионова Г. Н. Альбом фортепианных пьес для детей. - Сумы, 2005.
  • Илларионова Г.Н.По мотивам произведения «Гарри Поттер». Детский аль­бом фортепианных пьес. - Сумы, 2004. - 36 с.


Галина Ілларіонова подарувала також нотний альбом музичних творів свого батька - Миколая Ксенофонтовича Ілларіонова.

Илларионов Н.К. Теремок. Альбом фортепианных пьес для детей / Составитель Г.Н. Илларионова. - Сумы, 2006. - 36 с.


Миколай Ксенофонтович Ілларіонов народився у м. Білопілля Сумської області. У 15 років вступив у Білу гвардію і був зарахований сурмачем у конвой адмірала Врангеля. За волі обставин опинився в еміграції на Балканах, де прожив близько 40 років. У Югославії М.К. Ілларіонов був відомий як талановитий музикант і джазовий імпровізатор, соліст бєлградського радіо, грав у симфонічному оркестрі державної філармонії. Сполучаючи заняття музикою з навчанням, закінчив Бєлградський університет і одержав диплом інженера.
Під час Другої світової війни Н.К. Ілларіонов іде в партизанський загін югославського опору і при цьому не розстається зі своїм улюбленим інструментом - трубою. Після закінчення війни він стає інженером, але у вільний час продовжує займатися музикою.
У 1955 році повертається в Радянський Союз, живе в місті Суми, ближче до рідних місць, працює інженером, при цьому не припиняє займатися творчістю. Спадщину композитора складають, крім творів для дітей, симфонія, опера, твори для духових оркестрів.




Наступні книги присвячені сумському художнику Дмитру Омеляновичу Чуднову - чоловіку Галини Миколаївни Ілларіонової. Він довгий час працював у Сумському товаристві художників, художньому фонді, міській рекламі.

Передусім, це книга його спогадів "Жизнь моя в рисунках карандашных": 

Чуднов Д.Е. Жизнь моя в рисунках карандашных. - Сумы: Университетская книга, 2007. - 112 с.; ил.

Із передмови до книги Володимира Кочубея:

" О чем эта книга?.. Воспоминания о жиз­ненном пути своеобразно представлены в рисунках, старых, чуть затертых, но живых. В этих карандашных рисунках, завершенных и незавершенных композициях воскрешается время, а в изображе­ниях узнаются лица близких, друзей, знакомых...  На страницах книги встречаются имена Михаила Дудина, Семе­на Гейченко, Евгения Нестеренко, Елены Образцовой, Афанасия Лунева, сумских музыкантов и мно­гих других... И это замечательно, что художник собрал их вместе на страни­цах своей книги, при этом сохранив внутренний дух каждого из них... Очарование архитектурой, природой, людьми пронизывает эту книгу, и это очарование она подарит каждому, кто соприкоснется с нею."

Два альбома мистецьких робіт Дмитра Чуднова
  • Чуднов Д. Простір пейзажу: Живопис. Графіка. - Суми, 2010.
  • Дмитрий Чуднов: Художній альбом. - Суми, 2005. 
Творчість Дмитра Чуднова переважно була пов'язана з його мандрами та подорожами заповідними і культурно-історичними місцями: Пушкіногір'я, Оптина Пустинь, Святі гори, Сумщина, Харківщина, Крим, Кавказ. Під час мандрів формувався неповторний духовний і живописний досвід художника та почуття причетності людини XX століття до історичного минулого.

Особливе місце у творчості Дмитра Чуднова посідав портрет. Художник прагув передати внутрішній світ і зовнішню схожість сучаснісникаів, їх уподобання і покликання.

Хочеться зауважити, що художник Дмитро Чуднов пройшов практично всю Велику Вітчизняну війну, а народився майже на День Перемоги (10 травня). В зв"язку із цим наш відділ літератури з мистецтва планує на травневі свята провести персональну виставку його робіт. Це пейзажна лірика, портрети сучасників, графічні малюнки та ще багато чого із творчої спадщини митця.

Тож, слідкуйте за нашими повідомленнями на сайті про відкриття персональної виставки Дмитра Чуднова.

Ще про одна цікава і майже раритетна книга:

Токарєв Г. П., Білодід О.Г. Самодіяльний театр заводу. - Харків, 1963.

У виданій в 1963 році брошурі розповідається про сорокарічну (на той час) історію народження та розвитку художнього самодіяльного театру, який існував при знаменитому гиганті вітчизняного машинобудування - Сумському СМНВО ім. Фрунзе.

Самодіяльний театр заводу накопичив цікавий досвід роботи над великими сценічними творами класиків та п’єсами сучасних авторів і став непересічним явищем у культурному житті міста Суми. Тож, можливо, ця маленька, майже 60-річна (за віком) книжечка стане у пригоді краєзнавцям та дослідникам історії розвитку мистецтва в нашому місті.


Запрошуємо поціновувачів справжнього мистецтва та художнього слова ознайомитись із новими книгами! Приходьте, читайте, дивіться, грайте на музичних інструментах, насолоджуйтесь - чекаємо на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар