суботу, 17 березня 2018 р.

Олександр Беляєв, людина-амфібія і Оскар...


Навіть через десятиліття після смерті цього письменника, фахівці з різних областей науки і техніки розцінюють ряд ідей і гіпотез, висунутих в його творах, як наукове осяяння і передбачення...



Це і пересадка людських органів, клонування, створення психотропної зброї, вихід людей у відкритий космічний простір, підводні ферми по вирощуванню молюсків і водоростей, добування води в пустелі і багато іншого.

16 березня народився відомий письменник, основоположник радянської науково-фантастичної літератури Олександр Романович Бєляєв. 

Серед найбільш відомих його романів: «Голова професора Доуеля», «Людина-амфібія», «Аріель», «Острів загиблих кораблів», «Продавець повітря» і багато інших. Дослідники творчості Бєляєва часто називають його «російським Жюлем Верном». 


До речі: останній "Оскар" (2018) за кращий фільм отримала стрічка режисера Гільєрмо  дель Торо "Форма води", в якій розповідається фантастична історія кохання жінки і людини-амфібії. Вам це нічого не нагадує? А якщо згадати знаменитий роман Олександра Беляєва "Людина-амфібія", написаний ще у далекому 1928 році?

Однойменний фільм - тридцять чотири роки потому. Книга написана в рік офіційного народження звукового кіно. Фільм знімався в ту пору, коли знімальна техніка вже освоїла морські глибини. Бєляєв склав сумну утопію, у якій мотиви відкриття нових життєвих просторів римувалися з животрепетною темою синтетичної людини.

Тож - чи сюжети бродять по світу, чи просто їх вдало знаходять ті, хто допитливо шукає? А ви як вважаєте?

В усілякому разі варто ще раз перечитати цей та інші романи чудового письменника Олександра Беляєва, які обов’язково є в нашій бібліотеці, і передивитись стару добру кінокласику в нашому Інтернет-центрі.

Чекаємо! ;))

Немає коментарів:

Дописати коментар