понеділок, 19 березня 2018 р.

"Сідай і пиши", або як навчитись писати книжки



Якщо ви здатні вигадувати карколомні сюжети та схильні багато фантазувати - то чому б не спробувати використати цей хист задля письменницької справи?

Поради для починаючих письменників ми знайшли

  



 на блозі "Гніздечко Гальці". Можливо, вони і вам стануть у пригоді ))

Отже:

"Можна багато говорити на тему, як написати книгу. Сперечатися про те, який метод ліпший – сніжинки чи вільного писання. Але факт залишається фактом – поки не почнеш щодня записувати хоча б кілька рядків, то книги не напишеш.

Хороша ідея писати блог, який в перспективі можна перетворити на книгу та опублікувати. Багато блогерів саме так і роблять.

Перше, що спадає на думку, це кулінарні блоги, автори яких видають книги рецептів чи альбоми своїх фуд-фотографій. Іще одна книга, поштовхом для якої став блог, саме зараз дописується та готується до публікації, автор якої співачка та акторка Кері Хоуп Флетчер (дивлюся її відеоблог на ютубі). Отаких прикладів можна назбирати дуже багато, тому очевидно, що цей метод діє. Хоча такі книги переважно жанру нон-фікшн і трохи автобіографічні.

Наступний хороший спосіб привчити себе писати, але з нахилом на художню літературу – це форумні рольові ігри... Я колись спілкувалася з одною адмінкою фрпг, яка справді збирала відіграні сюжетні лінії та публікувала у вигляді розділів їхньої історії... про ефективність методу може свідчити й те, що деякі письменники навіть запускають ролку для того, щоб зібрати ідеї та матеріал для своїх книг.


750words – сайт, про який багато-хто знає, а хтось навіть ним користується. Основний задум – щодня вам пропонується написати 750 слів. Це може бути все, що завгодно. Потік свідомості чи оповідання, допис для блогу чи стаття. Все написане зберігається на сайті, плюс ще є статистика (скільки часу писався допис, скільки разів відволікалися і т.п.). Кожного місяця можна підписатися на випробування – писати щодня... Чим мені все-таки подобається цей сайт? Від допомагає виробити звичку. Наприклад, для тих, хто підписується на NaNoWriMo, треба за місяць написати 50 000 слів, а це приблизно півтори-дві тисячі в день. Норма для “справжніх” письменників, а от початківцям видавати стільки щодня буде важко. Зараз я пишу на 750words деякі дописи для своїх блогів, просто роздуми, плани, ідеї, замальовки сюжетів і вже навіть два міні-оповідання.


NaNoWriMo a.k.a. National Novel Writing Month – назва говорить сама за себе, про суть змагання вже написала вище. NaNoWriMo це вже серйозно. Минулого року я підписувалася на змагання, але не змогла перебороти свої страхи й невпевненість. Все-таки отак без попередньої підготовки написати одразу роман під силу не кожному ... До речі, одним із переможців NaNoWriMo була Сара Груен, авторка “Води слонам”. В післямові до книги можна почитати про її процес підготовки до написання. Звичайно ж, книга не писалася повністю лише за один місяць. Сара Груен провела ретельне дослідження теми, вивчала архіви та спілкувалася із цирковими артистами. Але NaNoWriMo відіграло в народженні книги не останню роль.

... нема ніякого значення, чи ти пишеш в загальному зошиті на 60 аркушів, в документі MS Word чи вичурній програмці yWriter (до речі, хороша програмка в плані структурування та впорядкування інформації). 

Тут порада доцільна лише одна – сідай і пиши."

Сподіваємось, ці поради стануть вам у пригоді і допоможуть у створенні власного літературного шедевру. Тож, сідайте і пишіть! ;))


Немає коментарів:

Дописати коментар