середу, 27 червня 2018 р.

Антонія Цвід отримала премію ім. Григорія Сковороди



21 червня на засіданні Правління Національної спілки письменників України авторці трилогії «Возлюбленик муз і грацій. Кохані жінки Тараса Шевченка» Антонії Цвід вручено літературну премію «Сад божественних пісень ім. Григорія Сковороди».





Міжнародна літературна премія імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» заснована громадською організацією «Чернігівський інтелектуальний центр» та Волинським товариством «Світязь» з метою розвитку вітчизняного книговидання і підтримки українських письменників, митців, науковців, журналістів, громадських діячів та меценатів. 

Антоніна Петрівна Цвід - українська письменниця, наша землячка, народилася в селі Малий Самбір, Конотопського району, на Сумщині. Член Національної спілки письменників України. Лауреат Всеукраїнської літературної премії імені Олександра Олеся. Автор понад десятка книг поезій. Окремі твори перекладені англійською, болгарською, німецькою та польською мовами.



Трилогія «Возлюбленик муз і грацій» – новий етап в творчості письменниці.

Роман-перформанс в картинах і етюдах – це видання в трьох книгах про життя й кохання Тараса Шевченка, яке об’єднує романи: «Возлюбленик муз і грацій», «І темнії ночі, і ласки дівочі» та «Як русалки місяць ловлять». Обсяг видання– понад 1200 сторінок, 160 репродукцій робіт Т. Шевченка, третина з яких кольорові.

В романі-трилогії «Возлюбленик муз і грацій. Кохані жінки Тараса Шевченка» вперше в українській художній літературі в такому обсязі розробляється тема кохання Тараса Шевченка, всього його короткого, але насиченого подіями життя. Охопивши чималий об’єм архівного матеріалу, авторка виводить образ митця через призму стосунків з жінками – натхненницями його шедеврів, що дає змогу якнайповніше розкрити суть генія яко людини, чоловіка, поета і митця.


У першому йдеться про становлення його як художника й поета, а також про кохання з Амалією Європеус, Надією Тарновською, Ганною Закревською і Варварою Рєпніною.

Другий роман - про життя поета в Україні, сватання до Федосії Кошиць, арешт, заслання, пристрасне кохання з кримчанкою Забаржадою, захоплення Агатою Усковою і казашкою Катею, повернення із заслання та залицяння до Катерини Піунової в Нижньому Новгороді.
 

Третій роман охоплює період життя Тараса Шевченка в Санкт-Петербурзі, його останню поїздку в Україну, стосунки з Марко Вовчок, Марією Максимович, заручини з Ликерою Полусмак та неочікувану зустріч і творчу співпрацю з Музою юності поета, його коханою - Амалією Європеус. 


За джерелами Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар