четвер, 13 вересня 2018 р.

Вітаємо Віктора Вечерського!

15 вересня цього року виповнюється 60 років з дня народження Віктора Васильовича Вечерського – 
історика архітектури, мистецтвознавця, лауреата Державної премії України в галузі архітектури.









Він розробив історико-архітектурні плани та зони охорони пам’яток всіх історичних міст Сумщини, сприяв створенню історико-архітектурного заповідника в Глухові, дослідив понад 300 пам’яток архітектури Сумщини. 


В фонді відділу мистецтв Сумської бібліотеки ім.Т.Шевченка знаходиться унікальне видання, створене за допомогою В.В.Вечерського:


Таранушенко С.А. Дерев’яна монументальна архітектура Лівобережної України. – Х., - Видавець Савчук О.О. 2014. - 896 с.; 1033 іл. - Серія «Слобожанський світ».


Ця монографія досліджує дерев’яні церкви Лівобережної України другої половини ХУІІ – початку ХХ ст., третина з яких знаходилась на території сучасної Сумщини. 




З досліджених С.Таранушенком 181 церков нині збереглось лише 15, з них на Сумщині - 9. Книга для бібліотеки придбана за кошти спонсора і є чи не єдиною в фондах бібліотек міста Суми.

Це повна редакція найфундаментальнішої наукової праці про дерев’яну церковну архітектуру нашого земляка Стефана Андрійовича Таранушенка (1889 – 1976 ), який був репресований в 30-і роки і реабілітований в 1958 році. За довгі роки відсутності в Харкові він втратив частину свого архіву. На щастя, частина його спадщини, а саме рукопис цього видання дивом зберігся.

Юріївська церква (1778 р.) у с. Артюхівка Роменського повіту (нині Роменського р-ну Сумської обл.).
Зовнішній вигляд з півдня.  Світлина С. Таранушенка, 1929 р.

Автор таки дочекався видання своєї основної праці – праці всього життя, адже сам він власноруч обміряв, накреслив плани, сфотографував майже всі знайдені церкви. Книга була видана в 1976 році у видавництві «Будівельник», але з великими копюрами, помилками, в дуже урізаному вигляді. 

Редакція тоді робила з рукописом що їй заманеться і не звертала увагу на зауваження С.Таранушенка. Сам автор був дуже засмучений тим видання, у нього, навіть, були думки відмовитись від надрукування своєї книги, та друзі вмовили.

Преображенська церква у с. Бобрик Роменського повіту (нині Роменського р-ну Сумської обл.).
Зовнішній вигляд з півночі. Світлина С. Таранушенка, 1929 р.

С.А.Таранушенко – історик мистецтва й корифей архітектурознавства, професор і випускник Харківського університету. Це нове видання присвячене 125-річчю з дня його народження. Укладач і видавець видання 2014 р. ставили собі завдання – відновити все, що було вилучено з монографії С.Таранушенка у 1976 році і виправити те невдале компонування й подання ілюстративного матеріалу, допущене видавництвом «Будівельник» в 1976 р. Вони використали два збережені рукописи: С.І.Білоконя і з Інституту рукописів Національної бібліотеки України ім.В.І.Вернадського НАН України.

Миколаївська церква (1806 р.) у с. Житнє Роменського повіту (нині Роменського р-ну Сумської обл.).
Зовнішній вигляд зі сходу. Світлина С. Таранушенка, 1929 р.

Обидва рукописи 1967 року і дещо різняться правкою самого С.Таранушенка. Креслення церков в новому виданні відновлено за архівними джерелами, що зберігаються в Національній бібліотеці України ім.В.І.Вернадського. В анотації до кожної пам’ятки додано схему плану церкви, а також коментарі упорядника. Нове видання подає повний авторський текст Стефана Таранушенка з ретельним добором ілюстративного матеріалу.


Покровська церква (1763 р.) у с. Калинівка Роменського повіту (нині Роменського р-ну Сумської обл.).
Зовнішній вигляд з півдня. Світлина С. Таранушенка, 1929 р

Ця книга має іменний і предметно-географічний покажчики, перелік ілюстрацій, термінологічний словник. Повна редакція 2014 року видана з додатками, ілюстраціями, фото, схемами, планами церков, з усіма неопублікованими передмовами, рецензіями, відгуками на видання 1976 року, з листуванням С.Таранушенка з приводу цієї праці. 

Михайлівська церква (1752 р.) у с. Коровинці (нині Недригайлівського р-ну Сумської обл.).
Зовнішній вигляд з північного заходу. Світлина С. Таранушенка, 1929 р


Наш сучасник – архітектор та історик архітектури Віктор Вечерський, який досліджував спадщину С.Таранушенка, написав змістовну передмову до нового видання і презентував його нещодавно в Сумах разом з видавцем Савчуком О.О. 
За словами Вечерського: 
«Храми, досліджені в цій праці С.Таранушенка якби вціліли дотепер, то всі 181 без винятків мали б статус пам’яток архітектури найвищої ціннісної категорії – національного значення. І те, що півтора десятка збережених зараз церков, про які писав С.Таранушенко, далеко не всі мають такий статус – це свідчення не їхньої малоцінності, а поганої роботи державних органів охорони культурної спадщини».
Церкви, описані в книзі С.Таранушенка, в основному, були знищені в радянські роки, що зрозуміло, а деякі, на жаль, згоріли зовсім недавно.


Троїцька церква (1768 р.) у с. Левченки Роменського повіту (нині Роменського р-ну Сумської обл.).
Зовнішній вигляд з півночі. Світлина С. Таранушенка, 1929 р. Церква збереглася.

На щастя, лишається прекрасне дослідження С.Таранушенка, за яким наступні покоління та ми зможемо дізнатись про прекрасні дерев’яні українські церкви.


Олена Мартюшова,
заступник директора Сумської ЦБС

  • Фото: Дерев’яні церкви Полтавської губернії. Фотографії з особистого архіву Стефана Андрійовича Таранушенко, що зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського (фонд 278).

Немає коментарів:

Дописати коментар