понеділок, 10 грудня 2018 р.

Дні Олександра Олеся в нашій бібліотеці

5 грудня Україна відзначала 140-річчя від дня народження відомого українського поета, драматурга, громадського діяча і нашого земляка Олександра Олеся. 






Ціла низка заходів в межах міського краєзнавчо-мистецького проекту «Олександр Олесь у Сумах» відбулася у відділі літератури з мистецтва Центральної міської бібліотеки ім. Т. Шевченка. 




4 грудня поціновувачі поетичного слова завітали на літературно-мистецький вечір «Злотна нитка». Назва вечора невипадкова. «Злотна нитка» – драматичний етюд Олеся, присвячений композитору Миколі Лисенку.



Митці були знайомі, захоплювалися творчістю один одного. Тож цілком справедливо, що ці два прізвища звучали на вечорі у тандемі. Микола Лисенко одним з перших відмітив поезію Олеся, сповнену загадкових ритмів, мелодій і тонів та почав писати до них музику. Так з'явилися романси за віршами поета «Айстри!», «На сірій скелі мак цвіте», «Осінню віє», «Порвалися струни», які у записах прозвучали на заході.





Окрім вокальних творів, присутні слухали ліричні поезії Олеся та насолоджувалися співзвучними фортепіанними творами Лисенка у виконанні організатора вечора, музикознавця Ганни Приходько.




6 грудня учасники сумського клубу мандрівників здійснили краєзнавчу "Подорож у часі". Зі вступним словом виступив Ігор Добровольський, модератор та організатор міського краєзнавчо-мистецького проекту «Олександр Олесь у Сумах». 




У своїй промові він підкреслив значення особистості поета не тільки для Сумщини, але й для України.




На вечорі сумський історик, краєзнавець, викладач СумДПУ ім. А. Макаренка Юрій П'ятаченко занурив присутніх в атмосферу нашого міста у часи коли творив Олександра Олесь, розповів про цікаві факти з його життя та трагічну долю його сина, поета і політичного діяча Олега Ольжича. 





У суботу, 8 грудня, в рамках клубу інтелектуального кіно «Кіно-диск» відбувся перегляд першої серії телесеріалу режисера Олега Бійми "Острів Любові" (1995 р.) та документального фільму режисера Ольги Шевченко "Сумщина Інкогніта. Олександр Олесь: український геній із сумським корінням" (2017 р.).




Під час обговорення фільму журналіст, керівник клубу, Володимир Пошва, зазначив, що першу серію «Острова любові» знято за мотивами творів Олександра Олеся, тож текст героїв часто є парафразами ліричних віршів поета, особливо зізнання у коханні. 



Також в загальному сценарному малюнку фільму помітні алюзії із творами Гоголя. Попри «серіальний» формат, у фільмі все ж поєднана чудова гра акторів із авторським стилем Олега Бійми, який увібрав у себе риси поетичного кіно, доречне використання авторської та класичної музики, та часті містичні алюзії.




Вдалим доповненням всіх заходів стала підготовлена бібліотекарями книжкова виставка «З журбою радість обнялась», яка включала збірники поезій Олександра Олеся та цікаві матеріали (книги та статті) про поета з фонду бібліотеки.


 


Т. Лебідь, О. Кузьміна,
відділ мистецтв

Немає коментарів:

Дописати коментар