пʼятницю, 11 січня 2019 р.

Чи можуть книги вилікувати від недуг: Книжкова терапія

Давно відомо, що читання – найефективніший спосіб знизити стрес і відволіктися від повсякденних турбот. Воно підвищує рівень інтелекту, відсуває старість, допомагає боротися з депресією, покращує соціальні навички та творчі здібності.

Чи можуть справді книги вилікувати від недуг? Це питання...





Пропонуємо вашій увазі добірку інтернет-ресурсів на тему "книжкової терапії" - і, сподіваємося, ці поради зможуть допомогти у складній життєвій ситуації.

У мене вже давно закралась підозра, що книжками можна вилікувати будь-які хвороби, хоча часто від читання не стає легше – просто інакше. Керідван Доуві у статті “Чи робить читання тебе щасливішим?” у журналі “Нью Йоркер” спробувала з’ясувати специфіку феномену бібліотерапії, особливості рекомендації книжок... Уже на самому початку Доуві, традиційно для формату “Нью Йоркера”, розповідає особисту історію зустрічі з бібліотерапевтами – тими, хто може порадити нам книжку від усіх хвороб і нещасть. Інакше кажучи, бібліотерапевти – це люди, які точно знають, що вам варто читати в конкретному місці й часі.
Книжкова терапія – феномен не новий і насправді досить популярний. За середньовіччя серед грамотних людей були широко поширеними читання Четьїв-Міней – збірок житій святих... Інший відомий випадок терапевтичної літератури – книжка психіатра Ірвіна Ялома, де персонаж радить використовувати замість курсу ліків філософію Артура Шопенгауера («Шопенгауер як ліки»). А у Вуді Аллена є оповідання («The Whore of Mensa»), де замість звичних послуг дівчата за викликом пропонують втамовувати ваш інтелектуальний голод – за фіксовану суму дівчина поговорить із вами про вічне. Якось після цього не випадає недооцінювати лікувальні властивості слова...
Мені дуже хочеться сподіватися, що колись цей роман Ніни Джордж будуть читати у школах та університетах і він стане частиною сучасного літературного канону. «Маленька паризька книгарня» — роман про життя. Будь-які інші визначення будуть якщо й правильні, професійні, методологічно вивірені, проте якоюсь мірою сутнісно неповні. Письменниця змогла написати роман про сучасну людину, запропонувавши читачеві прекрасну алегорію читання як фармації, особливої терапії, здатної вилікувати наші душі.
В ході прес-конференції представлені можливості книги як унікальної терапії у подоланні трагедій і криз, з якими стикається чимало українців у зв'язку з війною і підривною діяльністю РФ. Валентин Бадрак презентує тренінгову книгу "Як подолати трагедію" і роман "Чистилище» як художню версію подолання та зміни формату життя в період криз і особистої трагедії...

Немає коментарів:

Дописати коментар