понеділок, 21 січня 2019 р.

Онлайн-версія «Великої української енциклопедії»




Продовжуємо знайомитись із електронними базами України.

«Енциклопедичне видавництво» запустило онлайн-версію «Великої української енциклопедії» — е-ВУЕ.





У 2016 р. вийшов друком перший том «Великої української енциклопедії» (А-Акц). Видання здійснено за програмою «Українська книга».

Від 2017 р. реалізовується відразу дві версії «Великої української енциклопедії» – друкованої та електронної (е-ВУЕ). Йдеться не про аналогову версію друкованої продукції, а цілком самостійний мультимедійний проект створення е-ВУЕ. 

Презентація портальної версії е-ВУЕ відбулася 13 грудня 2018 р.




Сайт позиціюється організацією як універсальна науково-популярна мультимедійна енциклопедія з ілюстративним матеріалом (світлини, карти, схеми, графіки, діаграми, креслення, малюнки, рисунки), а також аудіо та відео.

«Велика українська енциклопедія» — багатотомне (орієнтовно в 30 томах) видання, підготовка якого в паперовій та електронній версіях триває з 2013 року. Заплановано близько 80 тисяч статей. 

Основна мета створення екциклопедії на сайті установи формулюється: 
«подати для найширшого читацького загалу в стислій і доступній формі системний набір сучасних достовірних наукових відомостей з усіх галузей людських знань у зручному для користування форматі, адекватному модерному розвиткові інформаційних технологій».
Концепція «Великої української енциклопедії» зорієнтована на сучасне наукове осмислення картини світу, історії людської цивілізації, внеску в неї українського народу.

У ній мають бути представлені найвидатніші події та постаті світової історії, науки, культури, мистецтв, інших сфер людської діяльності; інтерпретовані найважливіші відкриття людського розуму і витвори людських рук, суспільні інституції та господарські структури, що вплинули на долю світу і народів; відображено рух політичних і культурних ідей та динаміку наукових уявлень.

Україна має виступати не лише як органічна складова частина ... але й як суб’єкт інтерпретації – в тому значенні, що цю енциклопедію творитимуть українські вчені, даючи самостійний інтелектуальний продукт на підставі освоєння досягнень світової науки і методологій і таким чином репрезентуючи здатність українства запропонувати свій оригінальний внесок у спільне самопізнання людства. 


Немає коментарів:

Дописати коментар