неділя, 8 листопада 2020 р.

Кращий оповідач захоплюючих історій: Нілу Гейману - 60!

«… саме тоді, коли ти боїшся і все-таки робиш те,
від чого тобі страшно, оце і є мужність…»
 
 10 листопада святкує 60-річний ювілей
класик фентезійного жанру Ніл Гейман.
Гейман є лауреатом численних книжкових премій, головного героя його Книги Магії, юного чарівника Тіма Хантера, вважають прототипом Гаррі Поттера. 
Взагалі, здобутків не перелічити, але для справжніх книгоманів 
має значення ще один із його талантів...
 
 
 
 
Окрім того, що Ніл Гейман є першокласним письменником-фантастом він ще й чудовий лектор.  В його арсеналі є прекрасна лекція «Чому наше майбутнє залежить від читання?». Якщо у вас є друзі, які запитують, навіщо читати художню літературу, дайте їм текст лекції Ніла Геймана. 
 
Чому майбутнє світу залежить від читання? Навіщо у сучасному світі бібліотеки та бібліотекарі? Що художня література дає людям і як змінює їх? Чому паперові книжки ніколи не зникнуть?
 
Відповіді на ці та інші важливі питання спробував дати Ніл Ґейман у відкритій лекції "Чому майбутнє залежить від бібліотек, читання та уяви?", прочитаній під егідою Агентства з читання у мистецькому центрі «Барбікан» (Лондон).

Хоча лекція була прочитана ще у 2012 році, всі її положення залишаються важливими і сьогодні. Та, навіть, під час пандемії вони стали ще більш актуальнішими!

 
 

Пропонуємо вашій увазі фрагменти цієї справді концептуальної лекції. 

Художня література має два застосування. По-перше, це такий собі наркотик, який відкриває браму до читання. Прагнення дізнатися, що станеться далі, бажання перегорнути сторінку, необхідність продовжувати читання, навіть якщо це важко, тому що хтось у біді і ви повинні знати, як усе закінчиться… - це дуже реальний стимул.
І це змушує вас вивчати нові слова, обдумувати нові ідеї, продовжувати читати. Змушує зрозуміти, що читання саме по собі приносить задоволення. Як тільки ви це збагнете, ви опинитеся на шляху до читання всього на світі. Бо читання є ключем.


Нам потрібно, щоби наші діти піднімалися сходинками читання: все, що їм подобається читати, буде рухати їх угору, сходинка за сходинкою, до грамотності...
Друга річ, яку робить художня література, – це вибудовування співпереживання.
Співпереживання – це інструмент, що об’єднує людей, дозволяючи їм бути одержимими не тільки собою індивідами. Коли ви читаєте, ви також дізнаєтеся щось життєво важливе для вашого перебування в світі. Що світ не повинен бути саме таким. Все може бути інакшим.
Художня література може показати вам інший світ. Вона може віднести вас туди, де ви ніколи не були. Як тільки ви відвідаєте інші світи, як ті, хто з’їв якийсь казковий плід, ви ніколи не зможете бути повністю задоволеними світом, у якому виросли. Невдоволення – це добре: незадоволені люди можуть змінити і поліпшити свої світи, залишити їх кращими, залишити їх іншими.
Мене турбує, що у 21 столітті люди не знають, що таке бібліотеки і навіщо вони. Якщо ви сприймаєте бібліотеку як полицю із книгами, вона може здатися явищем старомодним та застарілим у світі, в якому більшість надрукованих книг існує в цифровому вигляді. Але міркуючи так, ви докорінно не розумієте суті бібліотек.

 

Але бібліотеки – це свобода. Свобода читати, свобода думок, свобода спілкування. Це освіта (що не є процесом, який зупиняється в день, коли ми закінчуємо школу або університет), це розваги, це створення безпечних просторів, а також доступ до інформації.
Бібліотеки – це місця, до яких люди йдуть за інформацію. Книги – це тільки верхівка інформаційного айсберга: вони зберігаються там, і бібліотеки можуть надати вам книжки вільно та легально. Зараз діти беруть книжки в бібліотеках, значно більше ніж будь-коли раніше. Книжки усіх видів: паперові, цифрові, аудіо.
Але бібліотеки – це також місця, де люди, у яких, приміром, немає комп’ютерів або підключення до Інтернету, можуть користуватися Інтернетом безкоштовно, а це дуже важливо, коли те, як ви дізнаєтеся про роботу, як на неї влаштовуєтеся або подаєте заявку на допомогу, відбувається через мережу. Таким чином, бібліотекарі можуть допомогти цим людям орієнтуватися в світі.


Бібліотека – це місце, яке є сховищем інформації, яке дає кожному громадянину рівний доступ до неї. Включно із інформацією про здоров’я. Та інформацію про психічне здоров’я. Це дружній простір. Це безпечне місце, притулок від світу. Це місце з бібліотекарями. І зараз ми маємо уявити, якими будуть бібліотеки майбутнього.
Бібліотеки дійсно є воротами у майбутнє. Тож шкода, що по всьому світу ми бачимо, як місцева влада користується можливістю закривати бібліотеки, щоби заощадити гроші, не розуміючи, що вони крадуть у майбутнього, щоби заплатити за сьогодні. Вони закривають ворота, які повинні бути відкритими.
Ми зобов’язані підтримувати бібліотеки. Користуватися бібліотеками, заохочувати інших користуватися бібліотеками, протестувати проти закриття бібліотек. Якщо ви не цінуєте бібліотеки, то ви не цінуєте інформацію, або культуру, або мудрість. Ви приглушуєте голоси минулого і шкодите майбутньому.
Ми зобов’язані повідомити нашим політикам, що ми хочемо, голосувати проти політиків будь-якої партії, які не розуміють цінності читання у створенні гідних громадян, які не хочуть діяти, щоби зберегти та захистити знання та заохочувати грамотність. Це не питання політики партії. Це загальна справа людства.
Альберта Ейнштейна одного разу запитали, як можна зробити наших дітей розумними. Його відповідь була і простою, і мудрою. «Якщо ви хочете, щоби ваші діти були розумними, читайте їм більше казок». Він розумів цінність читання й уяви.
Я сподіваюся, що ми зможемо дати нашим дітям світ, у якому вони будуть читати, і ми будемо їм читати, і вони будуть уявляти і розуміти."


Від себе ми можемо додати, що Гейман блискуче справляється із цими завданням. Він пише фантастичні (у широкому сенсі) книги, які стають культовими для цілих поколінь юних читачів. А його знакову "Кораліну" критики охарактеризували визначенням: «Нова Аліса в Країні Див», яку написав Стівен Кінг». 

Вагомо, чи не так? Тож, друзі, читайте книги Ніла Геймана - і ваш дивосвіт стане значно яскравішим!


📚  Книги Ніла Геймана в бібліотеках Сумської МЦБС (за Електронним каталогом)

👉 Повна версію (у перекладі) лекції Ніла Геймана (джерело)


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар