четвер, 12 листопада 2020 р.

"Король пригод" Роберт Льюїс Стівенсон

13 листопада виповнюється 170 років з дня народження  Роберта Льюїса Стівенсона -  класика неоромантизму, яскравого представника жанру пригодницького роману. 

 

 

 

 

 

 

В першу чергу письменник відомий як автор роману "Острів скарбів" - про пригоди юного Джима і його друзів, які вирушили на пошуки піратських скарбів. Але творчість Роберта Льюїса Стівенсона набагато багатогранніша. Автор однаково успішно писав романи, розповіді, нариси, есе, вірші і балади, які переведені на десятки мов і відомі у всьому світі. 

 

 

А ще - можна захоплюватися їм як особистістю і брати за приклад мужності і сили духу. 

Роберт Стівенсон прожив всього 44 роки і всі вони були обтяжені важкою хворобою (туберкульоз), яка і змусила письменника змінити місце проживання. Стівенсон багато їздив по світу, вирушаючи у мандри при першій-ліпшій нагоді, незважаючи на хворобу.



 

Останні роки він разом із родиною прожив на острові Самоа (Полінезія). Місцеві аборигени звали його Тузітала (вождь-оповідач) і дуже поважали за щиру допомогу у боротьбі з колонізацією островів. 

 

 

Там же, на острові, до цієї пори збереглася і могила письменника. Аборигени, по-справжньому засмучені смертю свого героя і «вождя-оповідача», поховали Роберта Льюїса Стівенсона на вершині гори під назвою Веа, поставивши на могилу надгробок з бетону.

 


Коротке, але яскраве життя Роберта Стівенсона багато в чому не поступалося у драматизмі і насиченості пригодами його романам. Чого варта одна тільки історія одруження на Фанні Осборн! Фанні стала не тільки музою, а і вірною супутницею письменника. Багато-багато негараздів неемогли перешкодити їх щастю. Одружившись, вони жили душа в душу і підтримували один одного у всіх творчих і нетворчих починаннях. Це справжня історія кохання - красивого, відданого, щирого.

 

 

І ще - окрема тема - чудові вірші Стівенсона, їх пам’ятаєш з дитинства. В них - сутність духу письменника, його життєве кредо, моральні засади особистості. Вони заслуговують уваги, особливо його "Вересовий мед"!

 



Щоб краще узнати письменника радимо прочитати книгу відомого англійського письменника Річарда Олдінгтона "Стивенсон: Портрет бунтаря" із серії ЖЗЛ (Жизнь замечательных людей). - М.: Молодая гвардия, 1973.

В невеличкій за об’ємом книзі Олдінгтон створює дві біографії - біографію життя та біографію творчості письменника, переконуючи читача в тому, що одно невід’ємне від іншого.

Сила духа, воля, оптимізм - в цьому секрет успіху, таланта і популярності Стівенсона.

Знаєте, друзі, якщо ви у дитинстві пропустили книги Роберта Стівенсона - прочитайте їх зараз або перечитайте ще! І вам відкриється захоплюючий світ пригод, відданості, мужності і честі! Гарантовано ви не пожалкуєте! 

Отже, читайте Стівенсона - це справжня золота колекція пригодницької літератури!

 

За джерелами Інтернет

 


 


 

📚 Найзначніші твори Р.Л. Стівенсона

Романи

  • Острів скарбів
  • Володар Баллантре
  • Чорна стріла
  • Викрадений
  • Катріона

Оповідання

  • Діамант Раджі
  • Викрадач тіл
  • Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда 
  • Клуб самогубців
 

 📕 Твори Р.Л. Стівенсона в е-бібліотеках:

Немає коментарів:

Дописати коментар