середа, 24 червня 2020 р.

Книги і наркотики

26 червня - Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням.





Цей день відзначають з 1987 року. Хоч історія боротьби зі зловживанням наркотиками, їх поширенням і контролем оборотів продажу триває вже більше ста років, наркоманія залишається однією з найстрашніших бід сучасності. Через століття людство далеко від вирішення цієї глобальної проблеми.
Протягом останніх п'яти років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. За даними МВС, на сьогоднішній день в Україні офіційно налічується близько 500 тис. наркоманів, з них 171,6 тис. вживають наркотики регулярно. При цьому близько 5 тис. наркозалежних не досягнули 18 років. Найбільше наркозалежних проживають в південних областях країни.
Як стверджують лікарі, наркоманія – це соціальна проблема, яка має стояти на першому місці.
Єдиний спосіб протистояти наркоманії - сильна і гнучка система профілактики поширення наркоманії та соціальної реабілітації людей, що вживали наркотики. Велике значення має організація дозвілля підлітків, створення умов, що забезпечують корисне проведення вільного часу.
Не менше значення мають установи культури та бібліотеки, які виховують духовність людини, впливають на її інтелект і емоції, мислення і свідомість.



Відомий модельєр Карл Лагерфельд казав: «Книжки – це наркотики в твердих палітурках. Я щасливий книжковий наркоман». Тож, варто спробувати приєднатися саме до цієї армії "щасливих книжкових наркоманів" :))



📚  Популярні книги відомих авторів по темі



Ірвін Велш. Трейнспоттінг. На голці


Ірвін Велш (нар. 1958 р.) - відомий шотландський письменник.
 Його перший роман «Trainspotting» (1993) - перейнята чорним гумором розповідь, про будні молодих наркоманів Единбурга кінця 1980-х років. Це значною мірою автобіографічна книга. Юність Велш провів серед наркоманів, однак, переселившись до Амстердама, знайшов у собі сили зіскочити з голки. Він єдиний зі своєї компанії, хто зумів вижити під час епідемії СНІДу. У 1996 році Денні Бойл зняв за романом І. Велша фільм «На голці», що став культовим для молодого покоління 1990-х.




Ірвін Велш. Героїнщики


У романі «Героїнщики» (2012) Велш розповідає
передісторію героїв «Trainspotting» — про те, як вони стали наркоманами, — із вражаючою достовірністю
змальовуючи при цьому життя молоді кінця
ХХ століття —засилля наркотиків,
відвертий секс,жорстоке існування.



 




Вільям С. Берроуз. Наркота


  Дебютний роман  (1953) одного із найскандальніших авторів 20-го століття, `хрещеного батька` бітників, Вільяма С. Берроуза (1914-1997). Книга має переважно автобіографічний характер і до сьогодні залишається чи не найвідвертішою розповіддю про кошмарні будні героїнової залежності. Проводячи читача через героїнові нетрі Нью-Йорка, Нового Орлеана та Мехіко-сіті, розкриваючи перед ним справжні прірви відчаю та шаленства від безнастанних пошуків наступної дози, через розпач ломки та безпросвітність існування наркозалежного, роман послідовно ухиляється від будь-якої недосказаності, табу чи сентиментальності.




 Несбьо Ю. Макбет
 

Події роману, який є новітнім переосмисленням відомої п’єси Шекспіра, розгортаються в повоєнний час у занедбаному індустріальному місті, де місцева поліція безуспішно бореться з наркоторгівлею. Новий начальник поліції Дункан стає чи не єдиною надією городян, втомлених несправедливістю та беззаконням, і кошмаром для кримінальників. Торгівля наркотиками зосереджена в руках двох наркобаронів; один із яких, майстер маніпуляцій Геката, має зв’язки у вищих ешелонах влади й успішно цим користується.




Рижка Роман. Чорна наречена

Захопливий і напружений сюжет містичного детективу французького автора розвивається на тлі непростих реалій українського життя. …Київ наших днів. На березі Дніпра сталося моторошне вбивство трьох наркоманів. Неподалік від місця трагедії було схоплено дивну жінку, на яку падає підозра у причетності до цього злочину. Розслідування веде капітан міліції Данило Каленко, але всі зусилля його команди не дають жодних результатів...




Немає коментарів:

Дописати коментар