пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Зараз вилетить пташка...: "Фотограф" Дзвінки Торохтушко


«Фотограф - це історик майбутнього».
У. Черчілль

Щорічно 12 липня відзначається
Міжнародний день фотографа. 

Проголошено його у день вшанування святої Вероніки,
яка вважається покровителькою фотографії.





Згідно з Біблією, Свята Вероніка, подала Ісусу, що йде на Голгофу, тканину, щоб він міг стерти піт з лиця. На цій тканині закарбувався образ Христа.

Зараз кожен, хто має фотоапарат або мобільний телефон - сам собі фотограф, але є й ті, хто заробляє ремеслом фотографії.

Справжній фотограф - це унікальний талант, який може бачити загальну картину в цілому і купу деталей зокрема. У фотографа повинно бути те, чого практично не можна навчитися. Це здатність бачити прекрасне. Черчілль колись сказав: «Фотограф - це історик майбутнього». Він не просто фіксує документальні моменти. З плином часу зроблені ним кадри перетворюються в історичну цінність.

З приводу такого мистецького свята пропонуємо вашій увазі книгу української авторки Дзвінки Торохтушко "ФОТОГРАФ".


Збірка новел "Фотограф" - це збірка світлин одного майстра, світлин з минулого і сучасного, де події і людські долі переплетені так, що іноді здається - такого не може бути. Це вигадка. Це - ретуш на світлинах, де сплеск емоцій перетікає у хвилі роздумів. Кожна із них - то відбиток присутності Бога в житті людини. 













Адже, Бог - теж фотограф. Він знає все про гру світла і тіні. І неважливо з ким він сьогодні: з алкоголічкою Надюхою ("Чужа кров"), божевільним Васьком ("Їнтар"), чи малою Бруською ("Пиріжки з шугалем"). Він однаково зупиняє час. Іноді, в розмитому слізьми кадрі. І дарує надію...



Ось кілька відгуків на цю книгу:
Кожна новела – то свій етюд в життя. Ніби зернини, чи намистини, що нанизані на нитку і утворюють одне ціле. І починається книга з фотографії “Чужа кров”, де героїня Надія проживає своє життя. Своє, чи таке “безталанне” чи просто “знедолене” життя. Хтось давно б махнув на неї рукою, але час розставляє ВСЕ на свої місця. Момент з святою Варварою найбільше закарбувався в пам’яті. Чи в «Ангели не падають в калюжі», коли хочеш зробити добро, що йде з середини. Коли розумієш, що якщо не ти, то хто? Коли хапаєш кошеня з надією врятувати. Захистити, хоч на хвилинку. Це просто поклик душі, не обдуманий, а раптовий. І до кожного етюду хочеться крикнути: « Так не буває!»…. Але розумієш в середині серця, що книга – це написане ЖИТТЯ.

Довго думала, яка для мене най, най, най – захопливіша новела і вирішила виокремити «Фотограф» та «Пиріжки з шугалем». Хочеться подякувати авторові за такі повороти сюжету і закрученість у висловлюванні думки.

До кожної фотографії є шикарнюча замальовка. Олівцем. Світлина, що дарує бачення автора. Для мене найкрутіша в «Ангели не падають в калюжі».
Книга Дзвінки Торохтушко "Фотограф" є на дорослому абонементі ЦМБ ім. Т.Шевченка, а також у бібліотеках-філіях: Ф6 (1), Ф7 (1), Ф8 (1). Запрошуємо до читання!

А якщо, шановні читачі,  ви знаєте книги, присвячені цій креативній професії - залишайте відгуки в коментарях! Поділіться своїми враженнями і знаннями :))

Немає коментарів:

Дописати коментар