четвер, 26 листопада 2020 р.

Література може качати! ЛІТДВІЖ тому доказ

Шановні друзі! 
Пропонуємо знайомство
із новим і дуже цікавим
літературним проектом ЛІТДВІЖ.


 
 
ЛітДвіж — некомерційний український культурний проєкт, який заснувала команда піар-агенції Havas PR Kyiv за підтримки видавництва «Ранок» та громадської спілки «Освіторія».

Місія  проєкту - формувати в молоді позитивне сприйняття української літератури та її авторів; показати, що в українській літературі є місце і двіжу, і журбі одночасно. А отже - зовсім немає місця обмеженням.

Українська література - то є двіж. Той самий, який надихає, змінює і який справді качає. 

 

Наприклад, Микола КУЛІШ

Микола Куліш був неймовірно фартовий. Драматург знайшов свого режисера, а режисер — драматурга. Куліш і Курбас — були серцем геніального театру «Березіль». Їхні вистави буквально «рвали» публіку.

Микола був дуже обдарованим з самого дитинства. Одного разу громада зібрала краудфанд у 100 крб (на той момент, це була найбільша існуюча купюра, а середня заробітна плата для прикладу складала 25 крб), аби він продовжив освіту.

Прокинувся знаменитим після першої ж своєї п'єси «97». Куліш творив абсолютно нову драматургію, у якій гармонійно поєднував романтизм, експресіонізм, імпресіонізм, барокову драму та гуманістичні принципи Відродження. Він застосовував новаторські, неорданирні інструменти побудови драматичного дійства. Наприклад, першим у світовий драматургії використав прийом діалогу акторів з глядачами під час сценічної дії.

 Мав прекрасне почуття гумору. Якось у драматурга витягли годинника. Описуючи ту подію у листах, він зазначив: «Цілую. Ваш, тепер вже без годинника, М.К.». У іншому листі сповістив, що поправився на 200 грам, тому тепер цілує своїх рідних «на 200 грам міцніше». 

 

Джерело: ЛІТДВІЖ


Немає коментарів:

Дописати коментар