неділю, 7 лютого 2021 р.

Разом для найкращого Інтернету!

9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.  

Це запрошення всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

Із Резолюції 32-й сесії Ради ООН з прав людини «Заохочення, захист і здійснення прав людини в Інтернеті»: 

 Ті ж самі права, які людина має в офлайновому середовищі, повинні також захищатися в онлайновому середовищі”.


З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі низку корисних ресурсів з безпечної роботи в Інтернет. Вони освітлюють різні аспекти в Мережі і стануть в пригоді як дорослим, так і молодшому поколінню.
 
 

  • Safer Internet Day Challenge 2021 з нагоди Міжнародного дня безпечного інтернету

    Програма академій Cisco та провідні університети України  за підтримки Інституту модернізації змісту освіти, запрошують школярів 8-11 класів, студентів коледжів та учнів ЗП(ПТ)О  приєднатись до Safer Internet Day Challenge 2021 з нагоди Міжнародного дня безпечного інтернету.З 1 лютого до 1 березня 2021 Вашим учням пропонується...

Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно 50% – 4 та більше годин. Діти також використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання.

Щоб допомогти батькам і педагогам отримати інформацію щодо захисту дітей від впливу шкідливої інформації, розроблено посібники, шкільні уроки та складено перелік рекомендованих для дітей онлайн-ресурсів, які допоможуть дітям безпечно користуватись цифровими технологіями.

Посібник, створений молодими людьми для молоді, спрямований на вивчення прав та обов’язків в Інтернеті та заохочення до роздумів про поведінку онлайн. На всіх сторінках посібника підлітки можуть перевірити свої навички, дізнатися більше про свої права в онлайн-світі та створити інструменти.

1. При встановленні будь-якого програмного забезпечення на комп’ютер читайте політику конфіденційності. Це саме стосується і налаштувань.

2. Гарний пароль складається не менше ніж з 15 символів. Серед них є цифри, букви (великі та малі) та символи. Для 10-значних паролей вже давно є готові райдужні таблиці (rainbow table).

3. Змінювати такий пароль варто кожні 3 місяці. Це саме той час, який орієнтовно потрібен для підбору ключа для зламу.

4. Варто мати різні паролі для різних екаунтів. Якщо ви використовуєте один і той самий пароль –  зламати доступ до будь-якого вашого профілю буде набагато простіше. Для зберігання паролей можна використовувати...

Розуміти, які онлайн-ігри безпечні

кібербулінг та чат-бот “кіберпес”
захист дітей від сексуального насилля в інтернеті: освітній проєкт “stop sexting”
всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу docudays.ua посібники, які МОН пропонує використовувати батькам і педагогам для навчання дітей безпечному користуванню інтернетом:
перелік онлайн-ресурсів, рекомендованих для дітей

  • Безпека в Інтернеті: що потрібно знати!

     

    Декілька способів, які можна використовувати для збереження персональної інформації:

    Оновлення програмного забезпечення
    Перевірка сайтів
    Фішинг – виловлювання інформації
    Безпечний пароль – це перша гарантія того, що ваша особиста інформація перебуває під надійним «замком».
     

Фішинг, кардинг, грумінг, булінг, мобінг – з урахуванням одного з найнижчих у Європі рівнів проникнення інтернету в Україні ці терміни мало для кого несуть змістовне навантаження. Хоча без з’ясування їхнього змісту і мови не може бути про підключення домашнього комп’ютера до інтернету


Дізнайтися більше про День безпечного Інтернету на www.saferinternetday.org, зокрема інформацію про заходи в Україні: https://www.saferinternetday.org/web/ukraine/sid

Немає коментарів:

Дописати коментар