неділю, 21 лютого 2021 р.

Лютнева "Грань"

14 лютого 2021 року відбулося лютневе засідання
літературно-мистецького клубу «Грань».

Тем для зустрічі запропоновано було багато - і новинки літератури в бібліотеці, і історичні літературні цікавинки, і теорія віршотворення, а ще - вірші про кохання і почуття, адже засідання відбувалося у День святого Валентина. Тепла зустріч супроводжувалася веселим музичним акомпанементом.

 

 

У засіданні, як завжди, прийняли участь  постійні члени клубу - літератори Меланич В.П., Ремньов М.О. , Воробйова О.С., Нестеренко О.П., Булахова І. С.,КаравайІ.М., Чемодурова О., Петренко С., Сердюченко О., Фурзенко Н.І., Головко В., Кліменко Л.

Куратор клубу Колієнко Антоніна Василівна підготувала огляд нової літератури, яка надійшла в бібліотеку у 2020 році. Граняни поцікавилися кожною книгою. Серед анонсованих книг була «Штепівка» Володимира Підлісного. Ця книга вразила своїм виданням. У фоліанті 1100 фотографій родин Штепівського району. Книга надзвичайно цікава в плані історичного краєзнавства, вона розповідає про період понад 300 років. 

 


Приємно, що в бібліотечному фонді з`явилися нові книги поетів і письменників клубу: Миколи Ремньова «Не плач, кохана», Миколи Ліщенка «Демократія», «В тумані ранковім», Любові Шемчук «Ні дня без любові», Марини Реух «Зворотній відлік», Альбіни Батуріної «Кохання з ароматом кави», «Дежавю». Вийшли нові збірки Людмили Ромен « Межімісяччя», «Зимниця», Наталки Білоцерківець «ми помрем не в Парижі вибрані вірші». Кожна книга заслуговує на увагу і близьке знайомство. Поети вибрали собі книги за уподобанням. 

 


Меланич Віталій Прокопович поділився цікавою оповіддю про Євгена Гребінку, який написав слова славнозвісного романсу «Чёрные очи». Цей вірш був написаний у 1843 році. Інтимна лірика про кохання, яке підносить душу людини, наповнює змістом життя, живе і в наш час. Кожному знайомі епітети з вірша: чёрные, страстные, жгучие и прекрасные, огневые – очи. Якби не Гребінка, світ ніколи б не почув чудовий російсько-циганський романс. «Очи чёрные» - українська пісня, яку співає весь світ. Автор музики Флоріан Герман. 

Присутній на зустрічі музикант Володимир Підлісний виконав мелодію романсу на гармоні, а літстудійці підспівували. 

 


Фурзенко Надія Іванівна поділилася статтєю на тему «Антиутопія Орвелла «1984» і сучасність». Роман Орвелла, написаний у 1948 році, став пророцьким, він озброює важливим знанням, змальовує риси сучасної тиранії. Усі тоталітарні режими світу забороняли і забороняють роман, але люди його читають і вважають довідником з життя у важкі часи. Багато цитат з твору стали афоризмами:  

«Щоб бачити те, що відбувається прямо перед вашим носом, необхідно відчайдушно боротися», «Абсолютно біле, як і абсолютно чорне, здається якимось дефектом зору», «Всякий письменник, який стає під партійні знамена, рано чи пізно опиняється перед вибором – або підкоритися, або заткнутися»…

Фурзенко Н.І. познайомила присутніх із підручником «Анатомия стиха. Теория и практика стихосложения. Звук и слово». Автор книги Лілія Безугла – доктор філологічних наук, профессор Харьківского університету ім. В.Н.Каразіна.

 


Була прочитана вступна стаття і прийнято рішення вдосконалювати свої уміння і навички за матеріалом підручника.

Вірші про кохання, які прочитали поети, звучали в унісон із Днем закоханих - 14 лютого, і створили насправді святковий настрій. 

 

Надія Фурзенко,
прес-секретар клубу Грань"


Немає коментарів:

Дописати коментар