четвер, 25 лютого 2021 р.

Український стиль Георгія Нарбута

25 лютого виповнюється 135 років від дня народження нашого земляка - видатного українського графіка Георгія НАРБУТА, який стояв у витоків створення державної символіки молодої української республіки - герба, печатки, грошей, поштових марок тощо. 

 

 

Він створив оригінальний, український стиль графіки, особливо в оформленні книжкової продукції, був автором "Української Абетки", яка досі вважається іконою українсього стилю в друкарстві. За своє коротке життя (34 роки) він встиг створити власний напрямок в графічному мистецтві.

Георгій Нарбут розробив проекти Державного Герба і Печатки Української держави. 18 липня 1918 р. гетьман Скоропадський затвердив спроектовану Нарбутом малу Державну печатку — зображення козака з пищалем на плечі на восьмикутному тлі, у верхній частині якого було розміщено володимирський тризуб.

Як чудовий знавець українського стародавнього мистецтва і геральдики, Нарбут виконав безліч гербів, ілюстрував або оформлював Малоросійський Гербовник (В. Лукомського і В.Модзалевського, 1914), «Герби гетьманів Малоросії» (1915), «Старовинна архітектура Галичини» (Ю. Лукомського, 1905), «Стародавні садиби Харківської губернії» (1917) та ін.

Відомий художник Іван Білібін говорив про нього: "Нарбут - найгромадніших, прямо таки неосяжних розмірів талант"

Про його роль у національній історії красномовно висловився мистецтвознавець Павло Ковжун:
 

«Нарбут нас ґрафічно «українізував» – українська ґрафіка Нарбута рішучо одмежувала нас від чужих ґрафічних впливів, виробила смак і оцінку та точне означення того, що ми називаємо сучасною українською ґрафікою. Це ж Нарбут увів нам українську ґрафіку в наш портфель через український банкнот, Нарбут рушив нам лист українською почтовою маркою, Нарбут спиняв наше око на українських друках і книжках, відштовхуючи нас від усього чужого, денаціоналізуючого».

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар