вівторок, 16 березня 2021 р.

"Букова земля" Марії Матіос у нас в бібліотеці!

Шановні читачі! З радістю повідомляємо, що продовжуємо отримувати книги за державної програмою поповнення фондів бібліотек україномовною літературою від Українського інституту книги. І подалі неодмінно будемо знайомити вас із всіма цікавими новинками. 

А сьогодні - книга дня! Роман-панорама відомої української письменниці Марії Матіос "Букова земля"


 

На Всеукраїнському рейтингу "Книжка року-2019" книга отримала перемогу в номінації "Сучасна українська проза"

Марія Матіос - одна з найпопулярніших сьогодні письменниць. Одні називають її другою Лесею Українкою, інші – Стефаником у спідниці, ще порівнюють з Акуніним, Гоголем і, навіть,з Габріелем Маркесом. Але їй подобається вислів Михайла Шевченка, який сказав, що Марія Матіос пише, як Марія Матіос. 

 


Її новий масштабний роман "Букова земля" став для нашої біблотеки справжнім подарунком. І вже маємо для нього першу читачку )). Пані Наталія розповідає, що чула багато відгуків і дуже хотіла прочитати цю книгу:

"Мені подобається творчість Марії Матіос. Я читала багато творів письменниці, а про цей - чула відгуки в засобах масової інформації і дуже хотіла прочитати... Сподіваюсь отримати задоволення, адже це справжня сага завдовжки більше двох століть, де пересікаються родинні історії багатьої поколінь, вимальовуються історичні постаті, пов’язані з Буковиною.  До того ж вона насичена оригінальною українською лексикою та гуцульским шармом. А я люблю цей край - Буковину..."
Ми бажаємо пані Наталі приємного читання і чекаємо на її відгуки щодо роману!

А наразі пропонуємо вашій увазі вігук від Олени Вікторівни Мартюшової, яка багато років працювала заступником директора Сумської МЦБС і має багатий читацький досвід та бездоганний літературний смак. 

Маємо надію, що її враження від прочитаного надихнуть і вас на читання цієї пронизливої, глибокої, масштабної саги з історії нашої країни.

ЗЕМЛЯ ГЕРОЇВ

"Завдяки карантинному вільному часу вдалось швидко прочитати майже тисячосторінковий роман-панораму «Букова земля» відомої української письменниці, лауреатки Шевченківської премії, народної депутатки України Марії Матіос.

Книга описує історію західної частини України – рідної землі авторки – Буковини «… це пронизлива, глибока і зухвала сага завдовжки у 225 років, пропущена через перехресні історії п’яти родин різного суспільного рівня і статусу, а також історичних персонажів, так чи інакше повязаних з Буковиною. Землероби, скотарі, воїни, посли і міністри повстають повноправними творцями не лише приватної, а й загальноєвропейської історії. Географія подій простягається від крихітного буковинського хутора Сірук – до Відня, Берліна, Бухареста, Москви і Берна».

Захопливі життєві сюжетні лінії окремих героїв книги переплітаються в історії цього краю. Кохання, зрада, переслідування, випробування історичними подіями захопить кожного читача. Емоційна, насичена народними мудрими перлами мова роману тримає інтерес до останньої сторінки цього грубезного видання.

І все-таки, чому цю книгу можна віднести до творів, що належать до теми героїв.

Головна її дея, на мою думку, – природна потреба людини захищати і збагачувати свою землю, свою батьківщину, свій рідний край, свою державу. Адже тільки рідна Україна є прихистком і опорою для самих українців. За неї загинули мільйони людей, віддали свої життя за її збереження, за незалежність і за її процвітання. Вдячність їм повинна бути у нас – їхніх нащадків, інакше історія нам не простить, буде повторюватись по колу знову і знову для вивчення нами необхідних уроків. Ця книга багато чому вчить. Історія Буковини – це частина історії України. Автор віддала шану своїй рідній землі і своїм землякам.

На прикладі кількох родин Марія Матіос показую історію заселення нинішньої Буковини з середини вісімнадцятого століття, розвиток цього краю в девятнадцятому столітті і тяжку боротьбу за рідну землю в двадцятому. Наприклад, родина Дарія Берегівчука описана автором з часів Австро-Угорської монархії, де та проживала на хуторі Сірук аж до наших днів, а один з її представників – Петро Берегівчук – один із тих, хто пішов з Майдану захищати Україну і загинув в 2014 році в Станиці Луганській, борючись за звільнення своєї землі, бо Донбас – то земля українська і Берегівчука туди як і інших його побратимів за їх словами «… ніхто не змушував, не призивав, не кликав – лиш добра воля і великий гнів зібрав там добровольців».

Важка історія Буковини, як і історія всієї України. Особливо страшні буремні катаклізми в ХХ столітті, коли західно-українське підпілля боролось за звільнення своєї землі аж до 1963 року і було майже винищене тільки завдяки широкій практиці радянської дисредитації підпільників ОУН-УПА, завдяки великій кількості спецагентури, зрадників…. і про це теж розповідається в романі «Букова земля».

Автор використовує велику кількість документів з архівів СБУ, а також подає щоденники українських повстанців, усні свідчення тощо. Важко читати ці рядки. Та знати їх потрібно. Як підкреслює сама Марія Матіос «Не знати – погано. Знати – ще гірше, бо знати – означає мати силу. Правильно розпорядитися своїми знаннями – штука велика. Хоча подекуди й небезпечна». Прочитайте і будете знати!

Олена Мартюшова

Немає коментарів:

Дописати коментар