понеділок, 12 квітня 2021 р.

Заплутане павутиння Люсі Мод Монтгомері

Шановні друзі! Продовжуємо знайомити вас із книгами, що надійшли до нас від УІК за програмою поповнення бібліотечних фондів. 

Цього разу пропонуємо до вашої уваги книгу Люсі-Мод Монтгомері «Заплутане павутиння»

Цей роман, до речі, вперше виданий українською мовою, вийшов у серії «Американська бібліотека». «Заплутане павутиння» - одна із небагатьох книг для дорослих, написаних письменницею.

 


Монтгомері, Л.-М. Заплутане павутиння / Л. -М. Монтгомері ; пер. з англ. О. Фири. - К. : Знання, 2020. - 398 с. - (American Library)/

Авторка роману – канадська письменниця, відома серією книг для дітей про дівчинку Енн, зокрема бестселером «Енн із Зелених Дахів». Коли цей роман вийшов у США, його успіх був просто сенсаційним, особливо, якщо взяти до уваги, що попередньо декілька канадських видавництв книгу відхилили. Мабуть, це особливість і добра традиція всіх літературних бестселерів. Загадаємо, хоча б, «Гаррі Поттера» Роулінг. :)

Так ось, рудоволосу героїню цього роману – дівчинку-сироту Енн - Марк Твен назвав найбільш чарівною дитиною художньої літератури з часів незабутньої Аліси Льюіса Керрола. У 1943 році канадський уряд присвоїв Л.-М. Монтгомері (посмертно) за літературні заслуги перед державою почесне звання «особистості національного та історичного значення».

За життя Монтгомері опублікувала 20 романів, 500 оповідань, близько 500 віршів, 3 коротких біографічних нариси та велику кількість статей на різні теми. У 1923 р. вона першою з канадських жінок стала членом Королівської Спільноти Гуманітарних Наук у Великій Британії .

Книги для дорослих письменниці не так добре відомі, як дитячі, але не менш цікаві і захопливі. Роман «Заплутане павутиння» повністю відповідає своїй назві. Адже чимало історій у книзі заплутані, і навіть сам клан переплетений 60-ма представниками роду Пенхеллоу, що одружені з 60-ма Дарками, утворивши горду й завзяту спільноту, члени якої гиркаються між собою, але стають незламною стіною при спробі стороннього втручання в їхнє життя.

"Коли вже про це зайшла мова, більшість Дарків до шлюбу носили прізвище Пенхеллоу, а більшість Пенхеллоу носили прізвище Дарк… За три покоління шістдесят Дарків і шістдесят Пенхеллоу взяли між собою шлюб... Для будь-якого Дарка не існувало іншої партії для шлюбу, крім когось із Дарків. Колись, подейкують, вони б нізащо не пішли під вінець із сторонніми. Зараз ніхто сторонній не пішов би під вінець із ними…"

Роман сповнений надзвичайної, майже детективної, інтриги: кому врешті-решт із всього клану дістанеться старовинна сімейна реліквія, родинний глек Дарків, який хтось (хто саме?) має отримати за заповітом лише через рік, але примхлива річ вже тут і зараз починає впливати на долю і вчинки персонажів. 

Події відбуваються на тлі звичайного життя великого клану, де тісно переплітаються трагічні і комічні моменти, кохання і ненависть, зрада і відданість, ница заздрість та величні злети духу. Як і у кожній великій родині, у сімействі Дарків-Пенхеллоу є свої герої та невдахи, улюбленці та «чорні конячки», мудреці та юродиві.

"Помилки та неприємності – це невід’ємна частина життя. Краще йти власним шляхом, ніж чужим…"

Всі ці родинні відносини описані з великою теплотою до персонажів та неабияким почуттям тонкого англійського гумору, який пронизує буквально кожен рядок роману. Стилем та мовою розповіді книга нагадує романи Джейн Остін. Отож, якщо ви є прихильниками творчості англійської романістки – із великою вірогідністю вас порадує роман Люсі-Мод Монтгомері «Заплутане павутиння».

"Мені будь-які хвіртки подобаються, - замріяно сказав Пітер, - Хвіртка – це спокуслива штука, це обіцянка. За нею може виявитися щось прекрасне, і не має відчуття замкненості. Хвіртка – це таємниця, це символ…"
До того ж, персонажі написані із таким знанням людської психології вчинків та переживань, що це викликає непідробне захоплення майстерністю авторки, бо починаєш по-справжньому співпереживати, страждати або радіти разом із ними.

І все ж таки: одружаться чи ні Донна Дарк та Пітер Пенхеллоу, дійдуть згоди Великий і Маленький Семи, чи переживе зраду Ноеля Гібсона красуня клану Гея Пенхеллоу, чи знайдуть домівку і розраду маленький сирота Брайан і самотня мрійниця Маргарет, і, врешті-решт, кому ж із членів клану дістанеться родинна реліквія – той злощасний глек? – все це ви дізнаєтесь із сторінок роману Люсі-Мод Монтгомері «Заплутане павутиння»!

Загалом можна сказати, що більшість героїв роману викликають симпатію, бо написані вони як звичайні люди – із всіма чеснотами та недоліками, властивими людству, а щасливе розв’язання заплутаних відносин в кінці – ще один плюс цієї книги.

Адже у наші часи, сповненні невпевненості та тривоги, хеппі-енд, хоча б у книзі, річ просто-таки необхідна. Тож, читайте книги Люсі-Мод Монгомері – і почувайтеся впевнено. :)

Бібліотеки Сумської бібліотечної системи мають також багато книг Л.-М. Монгомері для підлітків, тож запрошуємо до читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар