неділя, 3 жовтня 2021 р.

Святкуємо Міжнародний день подкастів

30 вересня відзначають
Міжнародний день подкастів, який присвячений популяризації цього формату.

 

 

 

 

 

Термін "подкаст" з’явився через злиття слів iPod (плеєри від Apple) та broadcast (трансляція або мовлення). По суті це аудіозаписи, які можна безкоштовно слухати у зручний час та у будь-якому місці.

Новий формат з’явився у 2004 році у США та швидко отримав популярність серед аудиторії. На сьогодні, за різними дослідженнями, чверть американців слухають подкасти щотижня, і ця тенденція активно поширюється іншими країнами.

На одній з найбільших платформ Apple Podcasts вже завантажено більше 2,2 мільйона подкастів по всьому світу. А через збільшення популяризації напряму у 2020 році в рамках Пулітцерівської премії створена окрема номінація за аудіорепортаж, на яку можуть претендувати радіопрограми та подкасти. До того ж подкасти стають все більш привабливими для бізнесу: так, у США обсяг реклами в подкастах за цей рік оцінюють в понад 1 млрд доларів.

Автор ідеї відзначати Міжнародний день подкастів - Стів Лі, засновник сайту з впорядкування файлів Modern Life Network. Почувши по радіо оголошення про Національний дні літніх людей, він вирішив, що подкасти теж заслуговують власного свята. 

Вперше Національний день подкастів відзначали в 2014 році.

Популярний, бо зручний

Зростання популярності не дивує, бо зі збільшенням обсягів інформації сучасній людині не вистачає часу споживати те, що її цікавить. А подкасти, на відміну від інших форматів медіа, дозволяють поєднувати прослуховування з іншою діяльністю.

Витрачаючи навіть 30 хвилин в день на дорогу або хатні справи, ми отримуємо більше трьох годин часу на тиждень, які можна провести з додатковою користю. Наприклад, увімкнути подкаст на цікаву тему або послухати розмови відомих людей.

 Останні кілька років Україна починає підхоплювати світову тенденцію, і все більше медіа та незалежних подкастерів пробують опанувати цей формат. Серед них: Megogo Audio, Izone Media, "Радіо Аристократи", The Ukrainians, The Village Україна, "Радіо Поділ", журнал "Куншт", "НВ Подкасти", Urban Radio, "Абук". 

З травня 2021 року Суспільне теж запустило окремий напрям подкастів та почало розвивати цю сферу в Україні, яка має достатньо проблем.

Читайте більше

 

Джерело


СЛУХАЙТЕ НАШІ ПОДКАСТИ!

Немає коментарів:

Дописати коментар