середа, 16 листопада 2022 р.

Осіння зустріч гранян

Після тривалої перерви 13 листопада 2022 року відбулося довгоочікуване засідання літературно-мистецького клубу "Грань". 

На зустрічі обговорювалося багато питань, а початок присвятили творчості українського письменника Леся Мартовича. 

Це дуже доречно, адже в складі клубу багато учасників Всеукраїнського конкурсу його імені.

 

 

Куратор Колієнко Антоніна Василівна розпочала свій виступ вікториною. Було цікаво, як добре знайомі наші літератори з біографією письменника. 

Лесь Мартович прожив коротке, але плідне життя. 17 років він присвятив навчанню, вивчав юридичну справу, шукав свій шлях в літературі. Його спадщина складає 27 друкованих творів. 

Цікаве питання - мова творів митця. Вони написані покутською говіркої, якою спілкувалися герої - селяни Іванофранківщини. 

Пам'ять про письменника відродив Всеукраїнський конкурс його імені. 

Першою конкурсанткою з Сум була Надія Позняк, яка поділилася своїми спогадами про участь в урочистих заходах, про знайомство з організатором Галиною Фесюк. Надія Позняк - лауреат цього престижного конкурсу.

 


Сумські поети, члени клубу "Грань": Богдана Гусак, Ірина Булахова, Альбіна Батуріна, Віталій Меланіч, Ольга Суровицька, Тетяна Прус, Ольга Воробйова, Світлана Петренко, Володимир Невесенко, Інна Чірка, Надія Фурзенко мають різні нагороди і відзнаки цього Всеукраїнського конкурсу. 

 



Приємно було почути, що книги наших авторів, надіслані на конкурс, подорожують Європою.

Друга сторінка заходу - увага до ювілею Богдана Лепкого. З доповіддю про життя та творчість письменника виступив Сердюченко Олександр Павлович. 

Кураторка клубу Антоніна Колієнко ознайомила присутніх із книгами ювіляра. Були прочитані твори, які співзвучно сприймаються в наші дні.

Завжди важлива творча подія в житті письменника - народження нової книги. Були презентовані книги, які вийшли з друку.

Батуріна Альбіна Федорівна видала у полтавському видавництві свою тринадцяту збірку поезій "Барви осені". 


Богдана Гусак надрукувала українські переклади в альманасі "ARTELLE", редагувала книгу Маші Калеко "Обрані поезії" у перекладі Лілії Силіної і глухівський альманах "Українська хвиля", який готується до друку. 

Приємно, що в цьому престижному виданні будуть твори гранян.

 


Фурзенко Надія Іванівна презентувала книгу "Поиск равновесия", яка надрукована видавництвом "STELLA" (Німеччина). Ця книга - результат творчої партнерської програми авторки і Міжнародної Гільдії письменників. 

 

 

Пані Надія відкрила для себе новий вид творчості - рецензування. Нею написано 23 рецензії на російськомовні книги письменників із різних країн. Рецензії опубліковані у видавництві "STELLA", журналі "Новый Ренессанс". Підбірка віршів Фурзенко Н.І. видана у чеському альманасі "Ассоль" (Прага).

Поети поділилися своїми творами, народженими під час визвольної боротьби України.

 

 

Воробйова Ольга Степанівна у приватній розмові повідомила про написаний на документальній основі цикл оповідей "Рани бучанської землі". 

 

 

У колі гранян з'явилися нові літератори. Зі своєю творчістю познайомила молода поетка Інна Чірка.   



Зустріч пройшла в дружній творчій атмосфері із цікавими пропозиціями на наступне грудневе засідання.

Фурзенко Н.І.,
керівник клубу "ГРАНЬ" 


Немає коментарів:

Дописати коментар