вівторок, 12 вересня 2023 р.

В житті людському дзвін одвічно

Вересневий дзвін пливе над краєм,
Лине понад лісом, полем,
Мідь багряну розливає гаєм,
Б'є об камертон тополі.

Надія Фурзенко

Саме цей вірш пані Надії увійшов до унікальної книги Галини Марчук «Дзвони: повернення до витоків». Тема дзвонарства стала провідною ідеєю творчої зустрічі літературно-мистецького клубу «Грань». 

 

Адже дзвони, ці дивовижні винаходи людського розуму, мають багатовікову та подекуди доволі незвичайну історію. Саме дзвонами вже століттями кличуть до храму, відраховують час, діляться радістю, сповіщають про смерть та б’ють на сполох. Для кожної події — своя мелодія та передзвін. Ці творіння з холодного металу народжують магічний звук, який здатен структурувати думки, заспокоїти вихор емоцій та навіть вилікувати недугу. 


 

 

Цікаву інформацію про Галину Марчук дізналися, переглянувши відео «Від автомайстра до дзвонарки». Згодом вона стала однією з ініціаторок і збирачів колекції дзвонів у музеї Луцького замку. Започаткувала фестиваль дзвонового мистецтва “Благовіст Волині”, створила науково-методичний центр дзвонового мистецтва, зібрала колекцію з понад 350 сувенірних дзвоників та почала писати публікації в наукові збірники.

Під час заходу на фоні передзвону звучали поетичні вірші, пісні у виконанні Сергія Борща й Тетяни Черепової, створюючи святкову, магічну атмосферу.

Також багато дізналися ще про одну цікаву людину – Ірину Колтакову. Вона - перший представник України в Американській дзвоновій асоціації (АВА), яка існує з 1940 року і налічує понад 1500 членів, 17 яких — з країн Європи. Ірина Колтакова вважає, що дзвіночки — справжня окраса її оселі, а їхній дзвін відводить біду... Сьогодні у неї понад двох тисяч дзвоників із 73-ох країн світу! Це — найбільша колекція в Україні й зафіксована в Національному реєстрі рекордів України.

Наостанок всі присутні насолоджувалися прекрасним передзвоном, який очищає душу, гармонізує і приносить спокій.

До нових цікавих зустрічей!

 

Любов ТРОЯН,
пров. бібліотекар сектору культуно-просвітницької роботи СПБ

 

Немає коментарів:

Дописати коментар