неділю, 17 серпня 2014 р.

Драматична історія кохання...

Добірка оповідань із сюжетами, вихопленими просто з життя


Дністровий А.  Сніданок на снігу. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 288 с.


 У "Клубі сімейного читання" вийшла збірка оповідань
Анатолія Дністрового, який продовжує експерименти й в області малої прозової форми. 

Нове видання складається із повісті та десяти невеликих оповідань. Відкриває збірку повість «Сніданок на снігу» – про замкнений простір та непрості взаємовідносини між чоловіком і жінкою, які опинилися у форсмажорних обставинах.
...Їх засипало снігом у Карпатах — і час зупинився. «Хай би він зупинився назавжди», — думає жінка. «У мене є дім, куди я мушу повернутись», — думає чоловік. А що думає сніг, захопивши цих двох самотніх людей у полон?
Отже - піар-менеджер медичної компанії Богдан Зарецький потрапляє в глухе село на Західній Україні, яке закидало снігом...


Він опиняється в замкнутому просторі, засніженому будинку зі своєю коханкою Людмилою. І все б нічого, але десь там, у Житомирі, є його робота і дружина Віолетта, стосунки з якою згасають, вичерпуються, але ще не завершилися. 

На фоні боротьби зі стихією, тривогою за своє життя - герой стоїть на розпутті: минуле чи майбутнє, Віолетта чи Людмила? Лейтмотивом стосунків проходить небажання Людмили, щоб цей сніг закінчувався, адже від цього залежить її щастя. 

Що стосується невеликих оповідань збірки, то, мабуть, найкраще сказав про них критик Яр Левчук
"Ці історії викличуть і посмішку, і жаль, і розуміння, і співчуття... Письменник у своїй збірці малої прозі, по-своєму бачить дрібного українця, описує його світ: радощі й печалі, щастя й болі, гармонію і дисгармонію тощо..."
У підсумку - оригінальна манера письма в поєднанні з майстерністю оповіді привабить свого читача, який прагне відчути приховані посили від автора, що стануть поживою для роздумів про сенс життя людини в постіндустріальному і пострадянському суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар