вівторок, 23 вересня 2014 р.

Наш земляк, а сьогодні - Столичний гість


Хочу ще. Буду!
Треба хотіти і буть!
Треба собою
Тихо підсвічувать небо,
Щоб зрозуміти сутність природи
І суть Слова свого,
Як найвищої в світі потреби!
 

Микола Гриценко


Бесіда з письменником, журналістом, громадським діячем,
Гриценком Миколою Семеновичем

Микола Семенович Гриценко – наш давній друг. Буваючи у Сумах, він часто відвідує Сумську міську центральну бібліотеку імені Тараса Шевченка, дарує нам свої нові книги, охоче спілкується з читачами… Нещодавно у приміщенні нашої бібліотеки він давав інтерв’ю журналістам «Академ-ТВ». Ми вирішили скористатися цією оказією і поговорити зі славетним земляком на теми книжні, бібліотечні і не тільки…

 

Микола Семенович дав високу оцінку нашій виставці «Минуле і сьогодення вулиць міста Суми. Покровська площа знайома і незнайома».



Виявилося, що письменник відвідує бібліотеки лише з робочою метою - збирати матеріали для нових проектів (а цих самих проектів та ідей у Миколи Семеновича така величезна кількість, що сам уже не встигає їх усі втілювати – ділиться з колегами та молоддю). На дозвілля у бібліотеці – не вистачає часу.

Гриценко-читач віддає перевагу все-таки традиційним паперовим книгам, полюбляє тримати їх у руках, перегортати, коли книга нова – вдихати запах фарби.

Микола Гриценко  подарував нам книги видавництва свого
Фонду сприяння ініціативам газети «День»
:
"Україна Incognita. ТОП-25" та "Люди Майдану. Хроніка"
На його думку, бібліотека, незважаючи на сумні тенденції, таки повинна існувати, але вже в іншому вигляді – не чекати, доки до неї хтось прийде, а натомість активно залучати до себе читачів новими формами роботи, новими послугами. 
Микола Семенович рекомендував не ховати свої видання у фондах, а зробити розкладки, щоб читач бачив, що вони є і міг вільно користуватися.


В Інтернет-центрі бібліотеки

Взагалі, бібліотека має гуртувати, об’єднувати людей. В цьому плані взірцем письменник вважає клубну роботу за радянських часів. Людина не повинна сидіти вдома наодинці зі своїми проблемами та страхами, її потрібно залучати до  цікавих корисних занять у гурті. Також у зв’язку з цим Микола Сергійович пригадав свою поїздку до Америки: 
«Я ніяк не міг зрозуміти, у чому ж секрет американської демократії. А зрозумів тільки згодом – у громаді».
Американці в більшості своїй є членами якихось гуртків, общин, організацій, які займаються суспільною роботою. Отже, у громаді – сила, і якраз бібліотека має всі можливості організації та розвитку громад. А коли громади сильні й багато чисельні, то й країна тим самим стає сильнішою. Тут хотілося б навести декілька рядків, написаних нашим земляком ще в далекому 1996 році, які не втратили своєї актуальності й донині: 
«…Моя Україна. Говорімо так і підтверджуймо ділом ці два слова. Конкретно, вперто й заповзято. Зціпивши зуби.
…Моя Україна. І тоді через єднання і працю не зчуємося, як вимовимо: «Наша!». Бо про «наше» говорять уголос, коли воно радісне, світле, багате, коли ним можна похвалитись перед іншими. А поки – плекаймо, бережімо кожен в собі Свою, поки що незавидну, Україну…»
Наприкінці нашої бесіди до читального залу нагодився Анатолій Близнюк зі своєю новою книгою «Краса Сумщини в слові, музиці, живописі», яку він з радістю подарував Миколі Гриценку.

А. Близнюк дарує свою нову книгу М. Гриценку

Ми побажали Миколі Семеновичу успіхів та натхнення  і поцікавилися творчими планами, на що автор нам відповів, що творчість на даний момент відходить на другий план, бо сам він має намір балотуватися в депутати Верховної Ради.


Бесіду провела Устименко Наталія,
бібліотекар чит. залу ЦМБ ім. Т. Шевченка

  • Для довідки:   Гриценко Микола Семенович народився 9 травня 1962 року в селі Тимченки Недригайлівського району Сумської області. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Тараса Шевченка, (телевізійна спеціалізація). Працював у Сумському облтелерадіокомітеті. Автор і ведучий багатьох циклів телепрограм на обласному телебачення та сценаріїв документальних фільмів.
  • З 1995 року - представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області. Брав безпосередню участь в розробці та реалізації концепції розвитку телерадіомовного простору Сумської області. З 2000-го року працював в центральному апараті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення: начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та громадськістю Національної ради, головний редактор журналу „Вісник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Громадська робота: заступник голови громадської організації „ Сумське земляцтво у м. Києві”, голова ГО „Недригайлівське земляцтво у м. Києві, головний редактор альманаху „Земляки". На даний момент – президент Благодійного фонду сприяння ініціативам газети «День».
  • М. Гриценко - член Національних спілок журналістів та письменників України. Автор 7 книг прози, поезії, публіцистики. Співкоординатор Всеукраїнських літературних конкурсів «Коронація слова» (2000-2006 рр.)та «Золотий лелека» ( 2007- 2009 рр.). Автор тексту гімну міста Сум та Сумського земляцтва, низки популярних пісень. Автор концепції спорудження в Сумах пам’ятного знаку «Сумка», який став одним із символів міста над Пслом. 
  • Микола Гриценко – Лауреат Всеукраїнських літературних премій імені Леоніда Глібова, Олександра Олеся, Івана Кошелівця, переможець Міжнародного літературного конкурсу „Гранослов-93”.

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар