середу, 29 квітня 2015 р.

Країна гіркої ніжності


«Любіть життя, навіть якщо воно вас не любить.
Полюбить і воно вас».
Олександр Довженко
 Лис В. Країна гіркої ніжності: роман – Х., Книжковий клуб, 2015.- 368 с.



Країна гіркої ніжності – це Україна ХХ століття через призму історії однієї родини, що складається з трьох поколінь жінок: матері, доньки та онуки. Та виявляється, що вони всі, неймовірно, навіть, не родички…

Карколомний сюжет, неймовірні перипетії жіночих непростих доль, що відображають долю нашої країни: репресії 30-х років, боротьба українців за незалежність країни, страшна війна, радянська сваволя і перший Майдан. 

Страшні, важкі історичні події проходять через життя трьох простих жінок, випробовуючи їх на міцність і на вірність, насамперед, самій собі. Кожна героїня цього роману проживає своє життя сповна – із страшним болем і вистражданою радістю, гіркою ніжністю і великим коханням… 

Доля кожної людини загартовується від життєвого досвіду пережитих бід і нещасть, як загартовується у випробовуваннях кожна нація. Та бувають миті, коли життя людини стає нестерпним: 
«Небо з одинокою зіркою впало і придушило самотню дівчину. Вона, звісно, не знала, що через півтора десятка літ таке саме відчуття буде у її дочки, тільки в іншому селі, іншому краї. Тривожніше. Але теж перед важливим вибором. Тільки той вибір буде зовсім іншим. В іншому житті. І Віталія не знатиме, що колись відчувала вона, мама Даза». 
В таких життєвих ситуаціях і треба за когось триматись, добре коли поряд найрідніша людина: 
«Порятуй мене, мамо, ще раз порятуй. Візьми мене на руки, бо я знову стаю маленькою. Такою маленькою, що скоро мене вже не знайдеш…». 
Ця книга переконує, що кожному з нас треба на когось опиратись і щоб хтось завжди тебе тримав в цьому житті і, навіть, не важливо чи рідна ця людина тобі по крові. 
 
Роман вражає великою мудрістю і величчю людського духу, захоплює яскравими життєво-достовірними описами жіночих характерів і почуттів. 

Повірте, великий майстер слова Володимир Лис вміє це робити, як не хто інший, згадаймо його «Соло для Соломії», «Століття Якова» та «Із сонцем за плечима. Поліська мудрість Пелагеї».

Прочитайте нову книгу цього автора - не пожалкуєте!


Олена Мартюшова,  
заст. директора Сумської МЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар