четвер, 30 квітня 2015 р.

З книгою жити - з добром дружити


Бібліотечна акція 
до Всесвітнього дня книги та авторського права

 

23 квітня до Всесвітнього дня книги та авторського права на вулиці Соборній біля пам'ятника Тараса Шевченка молоді бібліотекарі Сумської міської бібліотечної системи провели акцію «З книгою жити - з добром дружити».
 
У програмі акції були передбачені:
  • Нагородження «Книгоман – 2015»
  • Конкурс малюнків на асфальті «Дитина читає – Україна процвітає»
  • «Street – library» - алея слави книг
  • Театралізоване дійство
  • Майстер-клас «Лялька в книзі»
  • Виставка книг «Репертуар для модного читання»
  • Конкурсно-розважальна програма для дітей «Мої улюблені герої». 


У рамках заходу дітей, які прочитали найбільше книжок, нагородили грамотами «Книгомани-2015» та призами. Були проведені конкурс дитячого малюнка на асфальті «Улюблені герої» та вікторина, яка допомогла дітям згадати героїв улюблених книг.


У конкурсі взяли участь три десятки молодих художників з сумського Палацу дітей та юнацтва, сумський художньої школи та загальноосвітньої школи № 30. Юні митці на асфальті різнокольоровою крейдою зобразили літературних персонажів: від Карлсона до Чарівника країни Оз. Учасники отримали заохочувальні подарунки за вірні відповіді і кращі малюнки.
Ми хотіли привернути увагу сумчан саме до книги. Щоб люди читали із задоволенням, особливопідростаюче покоління. Хочемо показати, що друкована книга - це дуже здорово, - сказала директор Центральної міської бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка Людмила СТАДНИЧЕНКО, - Якщо раніше подібні флешмоби проводили в наших стінах, то зараз ми стали виходити в народ. Змінився сам формат роботи бібліотек. Наприклад, ми надаємо допомогу тим, хто переїхав до Сум з Донбасу і Криму: проводимо всілякі консультації юристів, психологів, допомагаємо оформляти субсидії, також допомагаємо оплачувати через Інтернет різні послуги.
Крім того, бібліотекарі показали глядачам ляльковий театр - невеликі сценки на тему обережного поводження з книгами. А після цього навчили бажаючих користуватися театральними ляльками.


Казкові герої, в яких також були переодягнені працівники бібліотеки, запрошували перехожих взяти участь в опитуванні «Якиому жанру літератури Ви віддаєте перевагу?»: детективу, поезії, фантастиці, історичній або науковій літературі?". Треба було прикріпити на клумбі паперову квіточку біля відповідного жанру і отримати в подарунок повітряну кульку, буклет і візитку бібліотеки.

 
 

На клумбах були викладені таблички із назвами жанрів літератури, і присутнім пропонувалося покласти квітку до таблички з назвою улюбленого жанру.

 
 

В рамках акції бібліотекарі відкрили книжкову виставку з декількох десятків книг сучасних авторів, взятих з фонду бібліотеки. Були представлені «Таємниці скарабея» Філіпа Ванденберга, «Медея і її діти» Людмили Улицької, «Маруся» Василя Шкляра, «Дивовижні пригоди в лісовій школі» Всеволода Нестайка, «Артеміс Фаул» Йона Колфера і багато ін. 

Книги на виставці не призначалися для продажу. «Ми хотіли показати, що в бібліотеці ім. Шевченка є такі твори і можна просто прийти в бібліотеку і почитати їх », - прокоментувала Людмила Стадниченко.
Центральна міська бібліотека ім. Шевченка з 1995-го кожен рік проводить подібні заходи. Ми показуємо і розповідаємо людям про книги, які отримали літературні премії, а також про найпопулярніші виданнях серед сумських читачів. Імпровізована виставка нових книг для дітей і дорослих представлена для того, щоб сумчани могли переконатися, що в бібліотеці окрім старих, є і нові книги, що їх можна читати безоплатно, не витрачаючи гроші в магазинах. Ми хочемо навчити дітей акуратно звертатися з книгою, прищепити любов до читання, – розповіла заступник директора міської бібліотечної системи Олена МАРТЮШОВА.

Немає коментарів:

Дописати коментар