вівторок, 28 квітня 2015 р.

Подорож до Андерсена

2 квітня виповнилося 210 років від дня народження
«короля казок» Г.К. Андерсена



23 квітня, до Всесвітнього дня книги в секторі літератури з мистецтва Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відбувся захоплюючий майстер-клас з книжкової ілюстрації «Подорож казками Андерсена».

Чому саме «Подорож казками Андерсена»? Дуже просто, адже сьогодні без казок Ганса Крістіана Андерсена неможливо уявити дитинство будь-якої людини. Його ім’я стало символом всього справжнього, чистого, високого. Не випадково Вища міжнародна премія за кращу дитячу книгу, яку присуджують двічі на рік найталановитішим письменникам і художникам-ілюстраторам, носить його ім’я.

А ще 2 квітня виповнилося 210 років від дня народження «короля казок» Г.К. Андерсена. Тож наш вибір теми майстер-класу не випадковий.

Провела таке цікаве заняття талановита художниця і чудовий педагог – Аполлонова Лариса Павлівна. 


Своєю метою ми ставили поглибити знання учнів про художню ілюстрацію як вид книжкової графіки, навчити самостійно обирати сюжет та композиційне рішення, розвивати творчу уяву та, що найважливіше, виховувати любов до книги та вміння міркувати. Тому свій майстер-клас ми почали зі знайомства з творами відомих художників-ілюстраторів. Прекрасну електронну презентацію їх творчості, підготовлену працівниками відділу мистецтв, представила Тетяна Лебідь. 


Після цього Лариса Аполлонова поділилася своїми професійними секретами. На прикладі підібраних бібліотекарями дитячих книжок вона звернула увагу юних художників з ДХШ ім. М. Лисенка на різні художні техніки, що використовуються у книжковій ілюстрації, а також на цікаві виражальні можливості цього виду мистецтв та основні види композиції.


А потім почалося найцікавіше! У теплій та затишній атмосфері відділу мистецтв за допомогою кольорового паперу, олівців, крейди та дитячої фантазії відбувалося диво народження казкових образів. Діти перетворились на справжніх художників і отримали можливість створити власні ілюстрації до літературних творів. Кожній дитині була надана повна свобода у виборі сюжетів та персонажів з казок Андерсена.


 
 
 
 

Ми були приємно вражені результатами, які показали учасники майстер-класу: з’явилися унікальні малюнки, кожен з яких тою чи іншою мірою відповідав індивідуальності свого юного автора. Всі діти були нагороджені заохочувальними призами від бібліотеки, а перше місце заслужено зайняла Марія Виходцева. 



Сподіваємося, що кожен учасник майстер-класу не просто відкрив для себе новий вид графіки, але й отримав достатньо вражень для подальших творчих пошуків та починань.

Тетяна Лебідь,
відділ мистецтв Сумської ЦМБ ім. Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар