вівторок, 23 червня 2015 р.

Офіційна дата заснування міста Суми


Цього, 2015 року наше місто Суми відзначає своє 360-річчя.
Багато років точилась дискусія щодо дати заснування нашого міста.
Сьогодні не всі знають його історію, а вона досить цікава 

 

 


Ось що пише про заснування Сум відомий наш краєзнавець, багаторічний керівник Сумського обласного краєзнавчого музею, автор багатьох краєзнавчих праць Лада Павлівна Сапухіна в своєму нарисі «Історія сумських козацького та гусарського полків»:
«В середині 17 століття на правому березі неквапливого Псла в мальовничій місцевості, де він приймає в себе притоку Суму (нині Сумка), а в неї вливається річечка Сумка (тепер Стрілка) були засновані Суми. В історичній літературі наводяться різні дати їхнього виникнення: 1651, 1652, близько 1653 р. тощо. Талановитий український історик, археограф і археолог В.Д.Юркевич, чий рід походить з Сумщини, в грунтовному дослідженні «Еміграція на схід і залюднення Слобожанщини за Б.Хмельницького» навів переконливі аргументи на користь заснування Сум у 1655 р. Ця дата підтверджується й архівними документами. Найбільш вірогідно, що свою назву Суми успадкували від річок Сума та Сумка, а останні від давньоруського слова «сума», чия етимологія сягає у глибоку давнину: від польського з верхньонімецького, котре в свою чергу – від народнолатинського, а останнє – з грецького… Мовознавець – уродженець Сумщини – О.О.Потебня вважав, що місто названо так від «козацьких в’юків». Висловлювались й інші думки щодо походження назви Сум. Так, дослідник в галузі топоніміки Ю.М. Кругляк вважає, що в основі назви Сум лежить тюркське слово «су» - вода. Засновниками міста були переселенці з містечка Ставище на Київщині, які прийшли сюди на чолі з отаманом Г.К.Кондратьєвим. Виникнення міста Суми, як і інших населених пунктів Слобідської частини Сумщини, пов’язане з подіями Визвольної війни українського народу середини 17 ст. Засновано місто на татарській сакмі – одному з шляхів, яким просувалися кримські татари, здійснюючи хижацькі напади на південні кордони Росії. У зв’язку з постійною загрозою з боку Кримського ханства життя переселенців будувалось на військовий зразок. У Сумах, які одразу ж стали крупним поселенням, вирішено було спорудити фортецю. Для керівництва будівельними роботами російський уряд у липні 1656 р. надіслав сюди воєводу К.Ю.Арсеньєва з 52-ма служилими людьми з Обояні. В наступному (1657) році К.Ю.Арсеньєв доповідав царю: «И город, государь, со всеми крепостями, я, холоп твой, отделал весь в дубовом лесу, башни и стены и бойницы, и тайник сделал…».
Відомий сучасний краєзнавець Сумщини, кандидат історичних наук Олег Корнієнко в своїй книзі «Нариси військової історії України. Сумський слобідський козацький полк 1659-1765 рр.» пише: 
«У 1655 р. під проводом осадчого Гарасима Кондратьєва козацькі родини з містечка Ставище Білоцерківського полку на Київщині, що було майже на татарському Чорному шляху, вирушили в доволі небезпечний похід за Дніпро «от разорения и гонения ляхов и татар». Через певний час група зі 100 українських родин осіла біля давнього Суминого городища на р.Псел. Це сталося під час великого посту 1655 р. За порадою путивльського воєводи Степана Гавриловича Пушкіна, переселенці в кінці червня 1655 р. послали до царя 3 ходоків із чолобитною про надання дозволу на поселення. У ній зазначалося: «Бьют челом бедные и разоренные от Ляхов и Татар города Ставища черкасы атаман Герасимка Кондратьев и рядовые казаки, всех сто человек. В нынешнем государь во 163 (1655 – авт.) году в великие говейны (великий пост – авт.) пришли мы… из-за Днепра… з женишками и детишками и пришед стали на Псле реки подле речки Сум на Берлицком городище». 25 червня 1655 р. переселенцями було отримано офіційний дозвіл на «осаду».
Про цю дату свідчить і відомий український історик Дмитро Яворницький в книзі «Історія запорозьких козаків», том 1.

Отже офіційною датою заснування Сум можна вважати 25 червня 1655 року.

Олена Мартюшова, 
заступник директора Сумської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар