четвер, 13 серпня 2015 р.

Засідання було насичене новинами



   Серпневе засідання літературного клубу в бібліотеці



Літературно-мистецький клуб "ГРАНЬ"

 


Третього за ліком спекотного серпневого дня приємною прохолодою та затишком привітала членів літературного об'єднання "Грань" зала бібліотеки імені Шевченка.
Чергове засідання, яке відкрив голова Сумського відділення МСПУ Микола Ремньов, як завжди, було насичене новинами, цікавою та корисною інформацією. 

Першим на порядку денному було вшанування пам'яті народного артиста України, актора, режисера ТЮГу Валентина Бурого, якого особисто знав Микола Омелянович. Він розповів про їхнє знайомство, співпрацю над п'єсою "Постоялець". Хвилиною мовчання граняни віддали шану цій непересічній особистості, яка залишила помітний слід у культурно-мистецькому житті Сум.

Далі пішла мова про вступ трьох членів "Грані" - Миколи Ремньова, Ольги Воробйової, Ольги Нестеренко (Марини Реух) - до Українського конгресу літераторів. З його друкованим органом, газетою "Література і життя", всіх ознайомила Ольга Нестеренко. Вона зробила детальний огляд змісту газети, зображення шпальт якої можна було побачити в електронному вигляді, звернула увагу на постійні рубрики, відомі й нові імена, пізнавальні матеріали.



Жваве обговорення почутого перейшло до найвагомішої події дня - презентації нової збірки Миколи Ремньова "Рідні береги". Її детально проаналізувала Альбіна Батуріна, зосередивши увагу на змістове наповнення. 



Книга складається з двох розділів: "Плакала осінь", до якої увійшли оповідання різних років, та "Свято, яке завжди з нами" - статті про творчість, зустрічі з читачами. 

До схвальних відгуків з власними побажаннями подальших творчих успіхів долучилися Микола Балабан, Ольга Нестеренко, Юрій Ош, Віталій Симоновський. Останній наголосив на тому, що автор у своїх творах досить правдивий та відвертий, відчувається, що він добре обізнаний з тим, про що пише. Це і життя в селі, яке занепадає, і моральна деградація молоді в державі, яка не піклується про пересічного громадянина, і збереження історичної пам'яті на тлі сучасних подій. У відповідь Микола Ремньов подарував свої книги з дарчими написами присутнім літераторам.


Змістовним доповненням до висвітлення діяльності членів МСПУ став звіт Миколи Балабана про благодійний концерт у християнській місії, куди його запросили завдяки зусиллям працівника бібліотеки Антоніни Колієнко.

У доробку автора чимало поезій на релігійну тематику, тому вони зацікавили присутніх на концерті. У перспективі - подальша плідна співпраця. Згодом усі мали змогу насолодитися слуханням та обговоренням нових творів присутніх авторів.

 

Найприємнішим моментом засідання було чергове віншування іменинників - Юрія Оша, Богдани Гусак, Луїзи Кривопішиної. Слід відзначити, що ця традиція у колективі існує давно і сприяє згуртуванню, невимушеному спілкуванню однодумців. 

Крім вище згаданих, також піднімалися питання про поїздку у вересні до Харкова на запрошення бардів, які збираються в Будинку вчених ( відповідальним призначено Віталія Меланича), а також про можливий візит у жовтні до глухівських літераторів з метою знайомства та обміну досвідом.

Швидко сплинув час! Лунало ще чимало гарних слів на адресу іменинників, організаторів заходу. Було прийнято рішення з вересня зустрічатися суботніми ранками. Тож до наступної зустрічі вже восени!


Богдана ГУСАК,
член Сумського відділення МСПУ та літературно-мистецього клубу "ГРАНЬ" 

Немає коментарів:

Дописати коментар