вівторок, 1 вересня 2015 р.

Чарівні казки під рожевою парасолькою

 

"... я запрошую тебе в гості до невеличких чарівних історій,
які живуть у мене під парасолькою..."
Юлія Лесіна



Радимо прочитати :)


Лесіна Юлія. Казки під парасолькою / Юлія Лесіна. – Суми: Університетська книга, 2015. – 48 с.: 8 іл.



Ім`я сумської дитячої письменниці, журналіста, композитора Юлії Лесіної відоме багатьом сумчанам. Її збірки "Шаги к дому", "Чарівний килимок", книга краєзнавчого змісту "Суми. Подорож у минуле", стали вже популярними в дитячому читанні. 

І ось нова спроба пера, вже казкова - збірка "Казки під парасолькою". До  книги увійшли сім казок на українській та російській мовах. Видання наповнене яскравими, живими малюнками, які створили сумські художники Г. Шаповал і П. Кубракова.

Запрошуючи допитливу малечу у дивовижний світ своїх казок, письменниця обирає теми цікаві і за змістом, і за формою, які мають виховне значення: Добро, Порядність, Дружба, Справедливість, Чесність, Віра у краще майбутнє. 

Казки Юлії Лесіної захоплюючі, сучасні, веселі, а ще - музичні. Ні для кого не секрет, що діти навчаються в грі, а казка - це та ж гра, тільки гра в уяві дитини. Так як дитина мислить образами, то маленький читач, уявляючи для себе образи, починає розуміти внутрішній світ героїв, співпереживати їм, вірити разом з ними в те, що завжди добро переможе. Герої казок письменниці - веселі звірята, добрі чудовиська, хлопчаки та дівчатка.

Ця невелика книга захоплює читачів вже з першої сторінки. Вона починається зі звернення до маленького читача, в якому її автор запрошує в гості до чарівних історій, що живуть у неї під парасолькою, і залишивши буденний світ разом помандрувати в країну фантазій, завітати до незвичних героїв, що розмовлятимуть з читачем різними мовами. А от найголовнішу мову цих казок, як стверджує сама письменниця «…не треба вчити – бо вона у твоєму серці: це мова любові та доброти, яку ти пронесеш через усе життя!...»



Особливо мені сподобалась «Рождественская сказка для девочек». Головні герої дві дівчинки: Клементина та Ая. Клементина була єдиною донькою заможних батьків, які її любили та балували, в неї було все. Дівчинка була капризною, але не злою. А Аю виховувала мама, вона захворіла перед святом, і донечці дуже хотілося принести їй «…что-то вкусненькое. А еще …еще преподнести ей какой-нибудь подарок…». І от перед Різдвом дівчатка познайомилися, а посприяли цьому два білокрилих ангелочки. 



Клементина запросила Аю в гості, почастувала її, подарувала дівчинці багато подарунків, а її матусі - «…дорогиие мраморные скульптурки ангелочков…», але для Аї вони значили набагато більше, ніж гроші. Ая, в свою чергу, на пам'ять намалювала новій подружці картину. Ця казка вчить робити добро, бути милосердними та безкорисливими.
Казку «Врятувати дракошу, або пригоди Олесі в країні фантазій» Юлія Лесіна присвятила своїм співавторам – чоловіку та донці Олесі. Ця історія виховує у дітей любов до читання, адже, дякуючи тільки своїм знанням та фантазії, дівчинка допомогла звірям визволити їхнього друга з полону «Технововка». 
 «…Дитяча фантазія завжди творила чудеса і належала тільки дітям. Тобі ніколи не стати володарем цієї країни, доки хоч одна дитина буде мріяти, фантазувати, творити…», - промовив король Амбурт.
Повчальна «Музикальная сказка» вчить дітей скромності, дружбі, адже, тільки разом можна зробити «этот мир радостнее и счастливее».


А от казкову історію «Пан Гравич та я» буде особливо корисно прочитати дітям, які займаються музикою, а також викладачам музики, які вчать своїх учнів «…розуміти величний, життєстверджуючий зміст музики…». 



Пан Гравич пояснює, що для того, щоб донести до слухачів красу та чарівність музики, потрібно повністю їй віддаватися, коли граєш:
«…бо коли музикант виходить на сцену, - його вже майже не існує. Тільки музика. Розумієш, у тебе одного є ключ від дверей, за якими композитор приховує таємницю у вигляді картини. То найкраща у світі картина! Вона різнобарвна і має безліч форм. Але вона не на полотні. Вона така легка, що здіймається у повітря і звучить, звучить! Ти повинен обережно спіймати її, щоб донести до слухача всі кольори, відтінки, зміст та почуття…»
Перегорнувши останню сторінку книги, письменниця знову звертається до свого читача:
«… малюй, читай, виліплюй із глини, грай на скрипці, складай з паперу своє, неповторне! Іди до мети, відтворюй мрії, вибудовуй свої власні світи, які принесуть радість і тобі, і твоїм друзям, і усім, усім…»
На мою думку, навчити дітей потрібним навичкам, виховати в них певні риси характеру, прищепити відчуття добра і зла, пояснити важливі істини, підтримати малечу, - саме цьому допоможуть чарівні казки Юлії Лесіної, які не тільки розширять словниковий запас дитини, а також розбудять дитячу фантазію. 

До речі, той факт, що в казках завжди перемагає саме добро, є одним з найважливіших факторів у вихованні дітей. Знаючи це, дитина буде більше впевнена у своїх силах і набагато легше зможе справлятися з життєвими труднощами, сприймати якісь невдачі. 

Зрозуміло, життя обов'язково внесе свої корективи, але підсвідомість буде дбайливо зберігати перші уроки, які людина, будучи дитиною, винесла з казок. Наостанок, хочеться побажати письменниці нових цікавих історій під її чарівною парасолькою, а книзі – багато читачів.

Отже, запрошуємо всіх скоріше познайомитися із чарівними історіями під Рожевою Парасолькою!  Тим більше, що ця чудова книжка надійшла у фонди всіх філій нашої бібліотечної системи :))


О. Забіяка,
бібліотекар юнацького абонементу ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар