неділю, 20 березня 2016 р.

" В чому ж воно, людське щастя?"




20 березня – Міжнародний день щастя
(Відзначається щорічно відповідно до рішення
Генеральної Асамблеї ООН 2012 року
)





В Азії є така країна - Бутан, де на державному рівні спеціально створене Міністерство щастя піклується про щасливий стан своїх громадян. Українці сьогодні (за статистикою) не почувають себе достатньо щасливими, багато хто пов’язує своє щастя з матеріальним достатком. Чи правильно це?

Скористалась нагодою і відшукала серед книг Сумської міської центральної бібліотеки ім.Т.Шевченка декілька по темі «щастя». Виявилось (якщо дивитись за назвою книг), що про щастя майже ніхто нічого не пише, нажаль. 

Кілька книг психологів, соціологів, переважно зарубіжних, знаходяться на руках читачів. Отже, ця тема людей цікавить, адже всі ми мріємо бути щасливими, навіть, більше, людина народжується для того, щоб бути щасливою. Це зрозуміло, але в чому ж воно – людське щастя?

Відомий мудрий українець Григорій Савич Сковорода в середині 18 століття вивів свою практичну філософію, свій погляд на світ і щастя, який зводиться до одного: коли найголовніше в світі є вічність, тоді й щастя мусимо засновувати не на тлінному (не на багатстві, чинах і, навіть, не на здоров’ї), а на тім, що вічно існує – душа, царство Боже в самих себе. 

Сковорода говорив, що розгледівши себе, спізнавши себе самого, ми знайдемо у себе самих душевний спокій і сердешну радість. Здобудемо їх мудрістю та добром – перша розкаже нам, в чому щастя, а друге допоможе знайти його. Для сього потрібно тільки злити свою волю з волею Божою. Це значить пізнати свої схильності і відповідно тому вибрати собі діло, роботу. І така робота буде корисна для громади, суспільства і дуже приємна для самої людини. (Сковорода Г.С. Розмова про істинне щастя. - Х., Прапор, 2002. – 280 с.).

Відомий український поет Володимир Сосюра колись написав своє розуміння щастя:   «Яке це щастя – бути молодим!», а також всім добре знайоме: «Так ніхто не кохав. Через тисячі літ лиш приходить подібне кохання. В день такий розцвітає весна на землі і земля убирається зрання…»  (Сосюра В. Щастя.  Вибрані поезії. -  К., Дніпро, 1974. -   191 с.).

Наш сучасник, літературознавець, педагог Петро Сорока впевнений: 
«Кожен з нас, кажучи образно, - це досконалий комп’ютер, у який Господь заклав відповідну програму. Якщо ми виконуємо цю програму, то почуваємося щасливими, якщо діємо всупереч їй – нудимо світом»
(Сорока П. Маленькі секрети щастя і успіху. - Тернопіль, 2010. – 59 с.).
Слід згадати про те, що в кінці свого життя відомий німецький мислитель і письменник Гете зізнавався, що тільки 15 хвилин за все своє довге життя почувався цілком щасливим. 

Що було не так в житті Гете? А у Вашому? Питання для роздумів.

Не витрачайте життя на пусте і зле, живіть повноцінно, будьте щасливими і навчіть бути щасливими своїх дітей! 


Олена Мартюшова,
заступник директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар