суботу, 9 квітня 2016 р.

Десять слів про Вітчизну Олексія Чупи

 

Динамічний і заплутаний, смішний і меланхолійний,
фантасмагоричний і непередбачуваний ...



Чупа О. 10 слів про Вітчизну: Роман. – Х., Книжковий клуб, 2014. – 240 с.




Молодого автора Олексія Чупу називають візитівкою сучасної україномовної поезії і прози донецької землі, другим Сергієм Жаданом.


Його невеликий за обсягом роман «10 слів про Вітчизну і стільки ж про любов» має надзвичайно цікавий сюжет: молоді закохані українці Роман і Олена втікають за кордон з України в пошуках кращого життя і зустрічають в скрутний для себе час молоду польську письменницю, яка використовує їх для написання книги. 

Динамічний і заплутаний, смішний і меланхолійний, фантасмагоричний і непередбачуваний твір не відпускає читача і змушує одразу дочитати книгу до кінця.

Паралельно спогляданню за любовним сюжетом ця книга дає роздуми для вирішення сучасних проблем українців, від яких не вдалось втекти героям і в сусідній країні. Іноді погляд на нас зі сторони може підмітити щось надзвичайно важливе, над чим слід замислитись як, наприклад, наступні слова, що їх автор вклав в уста польської письменниці:
«А може, ваша проблема в тому, що ви не шукаєте відповідей у минулому? Мені завжди здавалося, що українці схожі на дітей, у будь-який період історії. У вас яскравий і свіжий погляд на реальність, але напрочуд коротка пам’ять. Ви діти. Вам легшее влаштувати істерику на рівному місці, аби хоч якось досягти свого, аніж працювати, вчитися й наводити аргументи в суперечках. Тому, що не вмієте приглядатись до уроків минулого, не шукаєте там досвіду, а тільки якісь зовнішні яскраві елементи, якими намагаєтесь обгрунтувати свою велич і обраність. Кожна перемога несе людині краплю розуму, кожна поразка – ціле море!.. не вмієте вчитись на минулому, а вчитись не вмієте, бо ви його, насправді, не шануєте! Люди, які не шанують своєї історії, завжди здаються мені жебраками!».
Правда, в цьому є дещиця справедливого!

Читайте і насолоджуйтесь! Це приємно і корисно!

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар