середу, 26 жовтня 2016 р.

Кулінарна книга від Далі


Через 43 роки масовим тиражем перевипущена культова
сюрреалістична кулінарна книга
з рецептами від самого Сальвадора Далі

 





Книга може стати чудовим подарунком або справжнім іспитом, якщо, наприклад, ви спробуєте приготувати екзотичне блюдо за рекомендаціями ексцентричного шеф-кухаря, споглядаючи ілюстрації Сальвадора Далі...

Німецьке видавництво Taschen зробило чудовий подарунок гурманам і від кулінарії і від мистецтва відразу - перевидало незвичайну кулінарну книгу Сальвадора Далі Les Dіners de Gala ("Вечері Гали"), що вперше була опублікована в 1973 році, з ілюстраціями самого Майстра, але накладом всього 400 екземплярів.


Обкладинка книги, видана у 1973 році

У 1973 році знаменитий художник-сюрреаліст Сальвадор Далі в співробітництві з кращими французькими шеф-кухарями того часу склав кулінарну книгу "Les Dіners de Gala", яку
присвятив своїй музі, другу і коханій дружині Галa (Олені Дьяконовій). Галa була єдиною жіночою моделлю і головним сюжетом натхнення художника до кінця його життя. "Галa - моя муза, мій геній і моє життя, без Гала я ніхто" - говорив він.



Книга складається із 136 рецептів, ілюстрованих сюрреалістичними картинками у дусі епатажного автора.



У тексті часто зустрічаються парадоксальні висловлювання художника й оригінальні описи представлених блюд. Виявляється в дитинстві Далі мріяв стати шеф - кухарем.
"Ми хотіли б відразу прояснити, що всі рецепти в "Les Dіners de Gala" з їхнім описамі ілюстраціями, цілком і цілком присвячені лише задоволенню Смаку. Тому не шукайте тут дієтичних блюд. Ми свідомо уникали схем і таблиць, у яких хімія заміняла б гастрономію. Якщо ви один з тих, хто підраховує калорії, хто перетворює радість їжі в деяку форму покарання, закрийте цю книгу негайно; для вас вона занадто жива, агресивна і зухвала".
У новому виданні збереглися авторський текст і  весь ілюстративний матеріал. Книга складається із 12 розділів, 136 рецептів, ілюстрацій Сальвадора Далі, фото готових страв. 





Про кулінарні фантазії сюрреаліста можна робити висновки, дивлячись на малюнки, колажі і літографії, що створені спеціально для книги.




Ілюстрації і рецепти блюд супроводжуються тонко підміченими спостереженнями
художника, якими він з явним задоволенням, смакуючи кожне слово, довірливо
ділиться з читачем:
"Мені подобається їсти тільки те, що має чітку і зрозумілу форму. І якщо я ненавиджу такий мерзенний і принижуючий достоїнство овоч, як шпинат, те тільки за те, що він такий же безформний і невизначений, як Свобода".
Крім себе, Далі називає співавтором книги якогось "секретного шеф-кухаря". Насправді 136 рецептів блюд із книги готувалися в найвідоміших ресторанах Парижу - Lasserre, La Tour d'Argent, Maxіm's і Le Traіn Bleu.

Звичайно, у цих респектабельних закладах не подавали такі блюда, як "Котлети
з телятини, фаршировані равликами", "Яйця тисячолітньої давнини", "Пиріжки із
жабами" чи "Тоффі з ялиновими шишками". Подібні страви можна зустріти тільки
на ілюстраціях Далі.




Ось назви 12 розділів книги, придумані Сальвадором Далі.

Екзотичні блюда - Манірні царствені капризи
Яйця і морепродукти - Осінній канібалізм
Перші блюда - Вищі ліліпутські задоволення
М'ясо - Содомізіровані закуски
Равлики і жаби - Поліровані супутники статистичних личинок
Риба і морепродукти - Строкаті плюмажі
Дичина і птах - Монархічна плоть
Афродізіаки - "Я їм Галу"
Насолоди-десерти - Опівнічні пристрасті
Закуски - Маленькі гріховні задоволення




Незважаючи на назву книги - "Вечері Гали", - обід у будинку екстравагантної пари  був
подією скоріше зі світу театрального мистецтва, ніж гастрономічного. Про звані
вечори в будинку Гали і Сальвадора Далі ходили легенди.



Збереглося відео з однієї благодійної вечері в отелі "Дель Монте" у Монтерреї
в 1941 році. Вечеря називалася "Ніч у сюрреалістичному лісі", а зібрані кошти
призначалися європейським акторам, що з початком війни залишилися без роботи.
Для гостей був введений дрес-код - запрошені повинні були прибути на вечерю вдивовижних, екзотичних вбраннях. Їх зустрічала господарка, що сидить на ліжку, і дикі звірі, що вільно блукають у банкетній залі. На десерт пропонували покуштувати живих жаб... Ексцентричність завжди була відмітною рисою знаменитого подружжя!

Як і усі видатні особистості, Далі цікавився такими ж неординарними людьми. У даному випадку, - з області кулінарного мистецтва. 

Так, книга Далі містить цитування із різних незвичайних кулінарних книг, наприклад, як "Вокалісти і Свінгери на кухні", за редакцією американського музичного оглядача Роберта Ешлі. У своїй книзі той представив кулінарні рецепти знаменитих виконавців, таких, як Барбра Стрейзанд, Сонні, Шер, членів музичних рок-колективів Monkeys, The Rollіng Stones та десятків інших.



Також цитує Далі і "тайваньську Джулію Чайлд", Пей Мей Фу (1931- 2004), кулінарне шоу "Час Фу Пей Мей" якої на тайванськом ТВ продовжувалося понад 30 років. За цей час вона приготувала на екрані більш 4 000 китайських блюд. До того ж, вона автор півсотні надзвичайно популярних у всій Східній Азії книг кулінарних рецептів. Швидше за все, екзотичний рецепт "Тисячолітніх яєць по-китайському" Далі запозичив саме у неї.



Залишається додати, що книга вже доступна для замовлення за ціною близько 35 доларів на сайтах деяких інтернет-магазинів. Тож, фанати креативної кухні, поспішайте! ;))



1 коментар: