понеділок, 31 жовтня 2016 р.

"Ліхіє" Суми Владислава Івченка

 

Місто Суми 90-х в жанрі нон-фікшн







Абонемент для дорослих Центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка отримав нову книгу відомого сумського письменника Владислава Івченка. Книга присвячена дев'яностим рокам XX століття у Сумах. Чим відзначалося буремне десятиліття на Північній Україні? Як жили сумчани?

Книга вийшла в серії репортажної літератури "Самовидець". Ще до офіційної презентації її встигло прочитати чимало сумчан і земляків, що зараз живуть в інших містах України і за кордоном. Бурхливе обговорення викликала книга  в соціальних мережах. 
"Я думаю, людям просто цікаво прочитати про те, що їм добре знайомо, такої літератури не вистачає", - говорить сам автор.
Це перша книга Владислава Ивченка, написана в літературному жанрі нон-фікшн, коли сюжет будується на основі реальних подій. Вона містить біля двадцяти інтерв'ю сумчан, що розповіли чимало цікавого про життя в 90-х.

Серед них - "патріарх" сумської політики Марк Берфман, екс-мер Сум Геннадій Минаев, організатор музичних фестивалів Орест Коваль, народний депутат України Олег Медуниця, "батьки" сумського Інтернету Олег Ольшанский і радіо - Тарас Сай, музикант Олег Бондаренко і діяч контркультуры Сергій Рибкін, а також журналісти, міліціонери, бізнесмени і навіть бармен, що розповів про алкогольні уподобання сумчан.
"Звичайно, у процесі роботи не обходилося без курйозів, - розповів Владислав. - Так, із великим трудом я знайшов представника правоохоронних органів, що погодився поспілкуватися. Однак, замість того, щоб відповідати на питання, він говорив винятково про успіхи своєї ветеранської організації. Ще цікавий момент - під час написання твору в Сумах якраз почали відключати світло, зовсім, як у 90-х. Але я не хотів навіть такого занурення в атмосферу."
Книга про Суми стала продовженням аналогічної книги від видавництва "Темпора" про 90-і роки в Закарпатті.

Розділи книги мають назви, які говорять самі за себе: "
Несподівана незалежність", "Роби гроші!", "Місце сили - Базар", "Заводи в нових умовах", "Район на район", "Як Суми потрапили в мережу" та інші. Мабуть, у багатьох вони відразу викличуть певні асоціації і згадку про минуле.

Сподіваємось, книга знайде в нашій бібліотеці своїх читачів. Запрошуємо вас до обговорення прочитаного!



ДОСЬЄ:
Владислав ІВЧЕНКО, 39 років - український письменник, журналіст. Народився 11 грудня 1976 року в місті Києві, після чого з батьками переїхав у Суми, де живе дотепер.
Закінчив Вищі курси літературної майстерності при Будинку-музеї А. П. Чехова за фахом "Помірний реалізм". Також учився в Сумському держуніверситеті на економічному факультеті. Закінчив військову кафедру СУМГУ за фахом "Офіцер-артилерист, командир взводу артилерійської розвідки". У воєнних діях участі не приймав.

Багато років працював редактором однієї з міських газет. Пише з 1998-го року, з 2004-го року в основному російською мовою. Дипломант премії "Коронація слова-2009" за роман "Яскраве життя і надзвичайні пригоди Зоряної Мальви".


Разом з письменником Ю. Камаєвим став лауреатом премії "Коронація слова - 2011" за роман "Стовп самодержавства, або 12 справ Івана Підіпригори".

У 2008-му році випустив сенсаційну двомовну книгу "Івченко поєднує Україну", що з'єднала нонконформистскую прозу, революційний дизайн, вірші в стилі пафосного еротизму, малюнки в стилі печерного реалізму і скандинавський офсет.

Друкувався в журналах "Наш", "Роман-газета", "Полудень", "Київська Русь", "Нова проза", "Коміксуха" і інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар