понеділок, 20 лютого 2017 р.

Книги, про які не можна мовчати


Огляд  новинок читального залу




Нещодавно ми отримали нові книжки, серед яких – три непересічні і абсолютно необхідні кожному українцю. 

«Мова – не калька: словник української мови» Тараса Берези, Ірини Зубрицької та Юрка Зеленого

Береза Т., Зубрицька І., Зелений Ю. Мова – не калька: словник української мови / Т. Береза, І. Зубрицька, Ю. Зелений. – Львів : Апріорі, 2015. – 664 с.

Словник вийшов дуже своєчасно. Зараз мову переповнюють різноманітні кальки, іншомовні запозичення, канцеляризми, сленг і т. ін., утворюючи «мовну мішанку», якою користується більшість наших громадян. Автори наголошують на неповторності, багатстві та самобутності української мови і пропонують питомі українські замінники калькам та суржику.




Альбом «Корінням із Сумщини» Миколи Бондаренка (художника) та Олександра Капітоненка (автора текстів)

Бондаренко М.М., Капітоненко О.М. Корінням із Сумщини. Серія ліноритів. - Суми: ФОП Щербина І.В., 2016. - 76 с.

Це – серія графічних робіт, портретів наших земляків, які, шукаючи прихистку, залишили батьківщину і продовжили своє життя в еміграції, де й досягли певних вершин у мистецтві, літературі, науці тощо. Серед них – Д.Бурлюк, С.Тимошенко, О.Грищенко та багато інших.
 

Символіку портретів автор пояснив так: «…і зображення, і підпис я за компонував у таку малорухливу фігуру, як квадрат. Цим мені хотілося підкреслити важкий вибір цих людей: зрушити з місця і їхати в далекі чужі краї. Справа на листі – карта теперішньої Сумської області в квадратах грат, зліва - …тінь від зірки. У верхньому промені цієї зірки силуети відлітаючих журавлів: «доки море перелечу, крилоньки зітру»… І два кольори гравюр – червоне і чорне…».  

Для Сумщини це – унікальне видання, тому що раніше нічого подібного не видавалося.


«25 перемог України» Олександра Палія

Палій Олександр. 25 перемог України. - К.: К.І.С., 2013 - 84 с.

Україна завжди була ласим шматком для загарбників і за свою історію витримала не один десяток набігів. Витримала, встояла, перемогла. І ці перемоги так чи інакше, але створили свій вплив як на історію окремих регіонів, так і на історію людства взагалі. Про такі перемоги і розповідає автор.






Якщо Ви зацікавилися і хочете прочитати запропоновані книги, то відвідайте наш читальний зал, завжди раді Вас бачити! 


Наталія Устименко, 
читальний зал ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар