неділю, 26 березня 2017 р.

Велика українська стіна - цивілізаційний вибір України



До бібліотеки ім.Т.Шевченка надійшло нове видання
за програмою «Українська книга»



Ткач В І. Війна і міф «Велика українська стіна». – Чернівці: Букрек, 2016 с.



Валентин Ткач викладає в університеті та є автором книг і статей в періодичних виданнях, таких як «Дзеркало тижня». Він стверджує, «Велика українська стіна» - це цивілізаційний вибір України. Стіна – це символ вибору і символ відліку нової історії держави Україна. Це міра буття, яку ми вибираємо: пріоритет права, гідності і свобод людини.


Як підмітив автор:
«Адже у нас з росіянами навіть казки різні: вони розповідають дітям про Івана, який лежить на печі, а ми про Котигорошка, який йде у мандри здобувати щастя. У росіян все повинне бути по щучому велінню, а у нас потрібно зробити солом’яного бичка, а потім з усіма домовитись”.
Українська стіна повинна відокремити цивілізацію сили від цивілізації солідарності, куди ми прагнемо. Відомо, що 
«Мета Кремля полягає у зміні міжнародного права. Замість концепту виконання договору (за його баченням) має впровадитись концепт військової сили. Для цього Путін намагається зруйнувати сенси існуючих понять, на які опирається міжнародна домовленість. Чим більше буде хаосу в гібридній війні, тим ближче Кремль буде до мети. Військовий успіх його не цікавить. Відтак, перемога можлива не в сюжетах війни, а у руйнуванні припущень Кремля».
Автор книги про міфи, що супроводжують Україну, досліджує сучасний переломний стан трансформації нашої держави, коли старі міфи перестають діяти, а нові лише народжуються. Наприклад, Майдан зруйнував імперські міфи про меншовартість українців, про українське «моя хата скраю»; зруйнував міф про те, що миролюбство – це гарантія безпеки, що старший брат ніколи не піде проти нас війною і т.п. Деякі давні міфи зараз йдуть у небуття, а нові ще будуть формуватися довгими роками і різними поколіннями.

В книзі розглядаються процеси з історичної точки зору, аналізуючи при цьому глобальний контекст нинішніх подій, в яких сьогодні опинилась Україна. В.Ткач стверджує, що сучасна цивілізація знаходиться в глибокій кризі (надмірне людське марнотратство, марнославство, марновірство). 

Люди втратили міру буття: «Якщо Бога нема, то все дозволено». Це спотворило інформаційний простір, який перетворився на гріховне поле спокус. Тому виникли інформаційні війни, глобальна конфронтація, в пріоритеті – фінансова доцільність… Зараз не тільки цивілізація, але й вся Ноосфера дезорієнтована, що виражається у вигляді кліматичних катаклізмів, епідемій, землетрусів, воєн, адже втрачається гармонійна міжвидова координація.

Вихід з такої ситуації можливий, за твердженням автора, лише через зміну технології людського мислення. Новою технологією мислення мусить стати мистецтво, бо тільки воно може гармонізувати людину з оточуючим Світом. Як казав Лесь Курбас: «Всяке мистецтво має на меті привести до порядку певну розхристану у житті людину».

Читачам буде цікава особиста оцінка автора книги буденних фактів, які визначають нові смисли нашої країни. Він стверджує, що головне завдання українців – збереження суверенітету України, ні в якому разі нам не можна піддаватись на ворожий вплив. 

Зберегти нам треба єдність всередині і відвоюватись від ворога назовні. Звідси випливає однозначний висновок: «реформи нашої країни будуть успішними й стійкими у часі, якщо вони будуть спиратись на духовне виховання людини і моральний закон суспільства».

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар