суботу, 15 квітня 2017 р.

Учитель життя Григорій Сковорода





Стадниченко В. Учитель життя. Сковорода як гасло часу. – К.: Успіх і кар’єра, 2016. – 560 с.




Це друга книга із трикнижного проекту «Сковорода-300», яка через інтерв’ю, нові літературні та філософські дослідження, історичні й міжнародні творчі порівняння, репортажі й повідомлення з різноманітних громадських та музейних Сковородинівських свят розкриває образ мислення світового мораліста, українського філософа Григорія Савича Сковороди.

Це цікава для широкого загалу збірка, яка видана громадським організаційним комітетом, що готує ювілей Сковороди (який будемо відзначати в 2022 році). Очолює цей комітет Герой України, поет Борис Олійник. Він є і серед авторів цієї збірки, як і Іван Драч, Петро Перейбийніс та інші відомі письменники, філологи, музейники, громадські діячі, журналісти та інш. 

В цій книзі детально розкривається Сковородинська концепція «філософії щастя», його сміливе проникнення в таїну побудови Всесвіту, в першу чергу, поділом його на «видимий» та «невидимий» світи, що стало передвісником відкриття сучасною наукою невидимої, «темної енергії», яка є складовою зоряного світу. 

Книга, поміж іншим, описує перебування Григорія Сковороди в угорському Токаї, звідки він відвідував європейські університети та вивчав їх книжкові багатства. Він, як мандрівний філософ і поет повертався в рідний край, щоб поринути в ньому у розмисли любомудра – у пошуки істини, яку й цінував понад усе. За що й страждав, не погоджуючись із тогочасними догмами та їх носіями. Неабиякий розум, знання, а відтак обізнаність зі світовою мудрістю виробили в ньому наполегливість у пізнанні істини та твердість у відстоюванні її:
«Світ ловить людей різними сітками, накриваючи їх багатствами, честю, славою, друзями, знайомствами, покровительством, вигодами, втіхою і святинями…».
В цій збірці просліджується шлях Сковороди до істини, до Вищого розуму, його душевне спілкування в «Саду божественних пісень» з Христом, Людиною і Богом, його радісне очікування і формування нової, істинної гармонійної людини. 

Як підмітив професор Леонід Ушкалов
«Сковорода – це втілення глибини й безміру української душі. А крім того, це самісінька серцевина нашої християнської традиції».
Сьогодні ми, українці, прагнемо національного героя доброти і віри. Сковорода, як український Сократ, несе нам ідею жити в гармонії з природою, з Богом, з високістю людського духу.

Саме Сковорода зможе допомогти нам звести новий український дім на підмурку перевірених віками християнських цінностей. Він потрібен нам сьогодні, його слово може впливати на сучасну людину, робити її кращою, добрішою і щедрішою.
Сковорода в складний сьогоднішній день закликає кожного з нас:
«Уподібнюйтесь пальмі: чим міцніше стискає її скеля, тим швидше й прекрасніше здіймається вона догори».

Олена Мартюшова, 
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар