четвер, 15 червня 2017 р.

"Дивовижна Японія" в бібліотеці

2017 - рік  Японії в Україні




2017 року виповнюється 25-річчя від часу визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами. Тому за ініціативи президента України цей рік оголошено роком Японії в Україні.


З цієї нагоди в бібліотеках нашого міста проходять різноманітні тематичні заходи для ознайомлення дорослих і юних сумчан з цієї дивовижною країною, яка вражає весь світ своєю унікальною культурою.



Естафету заходів Сумської МЦБС підхопили і працівники відділу літератури з мистецтва Центральної міської бібліотеки ім. Т. Шевченка. 15 червня вони провели для юних відвідувачів бібліотеки з літнього табору школи № 26 пізнавальну програму «Дивовижна Японія».



Її мета формування інтересу дітей до культури, звичаїв та традицій цієї країни, стимулювання пізнавальної активності, спонукання дітей до творчості.



Розпочалася програма з бесіди у супроводі відео-презентації «Арт-подорож в країну квітучої сакури», в якій мова йшла про національні особливості Японії, традиційну кухню, одяг, бойові мистецтва, ікебану, чайну церемонію та багато іншого.




Гарного настрою учасникам заходу додали жартівливі конкурси та розваги «Япономанія для активної компанії». Так у конкурсі каліграфії діти намагалися відтворити японські ієрогліфи, які означали «Токіо» та «Фудзіяма».




Також діти дізналися, що для повсякчасного використання існує більше ніж 2000 ієрогліфів. Саме цю кількість знаків повинен пам’ятати і вміти писати кожен випускник японської школи.



Із задоволенням учні змагалися і в конкурсі орігамі: на швидкість складали віяло з паперу.


В Японії віяла і сьогодні вважаються головним атрибутом одягу, адже їх енергетика додає власнику силу і впевненість.



Родзинкою програми став конкурс на вправність володіння японськими паличками для їжі «хасі».Вважається, що палички тренують дрібну моторику, розвиваючу розумові здібності, тому в Японії користуватися ними навчають з малих років.



За переказами «хасі» приносять власникові удачу і довге життя, і тому їх вважають хорошим святковим подарунком.




Спочатку бібліотекарі провели невеличкий майстер-клас, а потім діти змагалися хто більше за одну хвилину перенесе паличками дрібних предметів.



Продовжив програму «Каскад цікавинок», в якому діти дізналися незвичайні факти про Японію, переглянули відео-ролики і ознайомилися з оглядом книжкової виставки «Перлини країни квітучої сакури».




На завершення бібліотекарі провели ерудит-вікторину «Таємниці країни вранішнього сонця». 


Найактивніші учасники заходу отримали в подарунок японські палички «хасі» та солодкі призи.


О. Кузьміна, Т. Лебідь,
відділ літератури з мистецтва ЦМБ ім. Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар