вівторок, 16 січня 2018 р.

Пам’яті Олега Семеновича Шрамка


15 січня 2018 року пішов з життя письменник, журналіст, великий друг нашої бібліотеки, незмінний учасник літературно-мистецького клубу "Грань" і просто виключно чесна і дуже обдарована людина – Олег Семенович Шрамко.





Народився він 26 лютого 1948 року в с. Тлумач Івано-Франківської області. Дитинство та шкільні роки минули в м. Ворожба Білопільського району Сумської області. В Сумах закінчив будівельний технікум, педінститут.

Трудовий стаж – 41 рік. Два роки служив у лавах Радянської армії, працював кореспондентом білопільської районної газети «Радянська правда», редактором Сумського облрадіо, близько двох десятиріч – редактором газети «Фрунзенець» Сумського машинобудівного НВО імені Фрунзе, а з 2000 року до виходу на пенсію – на різних посадах у Сумській облдержадміністрації.

В 1986 році на республіканському з’їзді журналістів України мав честь виступити перед колегами по перу і був обраний членом президії правління Спілки журналістів. В 1987 році брав участь у роботі VI з’їзду журналістів СРСР, виступав на пленумі Спілки журналістів СРСР.

Літературну творчість починав з поезії. Перший вірш «Край дороги» опублікував у 1965 році в газеті «Вперед» Сумського району та обласній молодіжці «Червоний промінь». Поезії присвятив більше 20 років, має добірку лірики в збірці «Світла мить душі».

Пізніше «перекваліфікувався» на гумор та сатиру, дебютував збіркою «Музика та сало» (1996 р.). Опісля світ побачили книжки: «Грамів сто – «за комірець» (1998 р.), «Чи потрібна жінці талія?» (2002 р.), «Гоп, гоп, козаченьки!» (2003 р.), «Ейфорія кохання» (2005 р.), «Кивайте на сусіда» (2008 р.), «Уколи по-українськи» (2012 р.), "Затягайте ремінці" (2015 р.) та інші.

Нагород та матеріальних капіталів не нажив. Але не продавав душу, і, володіючи зброєю журналіста та поета, не був байдужим до навколишнього життя, намагався за допомогою сатири та гумору зробити його досконалішим і оптимістичнішим.

У 1996 р. в Московському видавництві політичної літератури стотисячним накладом вийшла публіцистична книжка «Сумское ускорение» – про досвід роботи сумських фрунзенців з самофінансування та самоокупності.

Друкувався в колективній збірці харківського видавництва «Прапор» «Право бути попереду» (1980 р.), сміхописі міжнародної асоціації українських гумористів «Весела січ» (2004 р., м. Запоріжжя, видавництво «Весела січ»), п’яти альманахах літераторів Сумщини «Слобожанщина», журналах «Журналіст», «Журналіст України», «Наша дача», «Страна полезных советов», газетах «Голос України», «Робітнича газета», «Сумщина» та інших.

Член Національної спілки журналістів та Міжрегіональної спілки письменників України.

Світла пам’ять про Олега Семеновича Шрамко назавжди залишиться в наших серцях.

Члени Сумського обласного відділення
Міжрегіональної спілки письменників України

Немає коментарів:

Дописати коментар