середу, 7 лютого 2018 р.

"Посиденьки" знайомляться з Польщею


2018-й рік клуб «Посиденьки» розпочав із мандрівки до східно-європейськіої країни, сусідки України – Республіки Польща.




Якими ж теренами пройшло становлення державності Польщі із найдавніших часів і до сьогодення? Які представники польської культури примножили славу своєї батьківщині? І нарешті… Яка ж вона тепер сучасна Польща - країна в складі Європейського Союзу.



Ми постаралися відповісти на ці питання якомога об`єктивніше в інформаційній рубриці «Цікаві факти про Польщу», відео-екскурсіях «Коротка історія Польщі» і «Польща у ХХІ столітті». 



Насичена подіями багатовікова історія Польщі завжди знаходила відображення в творах письменників, поетів, музикантів і, звісно, художників.



Познайомити з творчістю одного з найвідоміших польських художників 19-го ст., Яна Алоїза Матейко, ми запросили на засідання клубу наукового співробітника Сумського художнього музею Кучинську М.Е.


Професійна лекція про батальні і історичні полотна митця з показом їх на якісних кольорових слайдах… І перед нами ожила історія Польщі… В яскравих фарбах і глибоко-психологічних образах учасників давніх подій і битв.



Знайомство з країною неможливе без занурення у її мовне середовище. Тому до уваги членів клубу ми представили народні і сучасні пісні польською мовою .

Окрему сторінку присвятили ,,поляку з українським серцем’’, поету, композитору, музиканту 19-го ст. Томашу Падурі (1801-1871р.р.) і його пісні «Гей, соколи». Цей славнозвісний твір режисер Єжи Гофман включив до історичної кінострічки «Вогнем і мечем».



Українська і польська – споріднені слов`янські мови. Тому жваво пройшла експрес-вікторина «Переклади з польської слово і фразу». 



Наприкінці зустрічі ми запросили членів клубу відвідати з 1 березня 2018 року Сумський художній музеї ім. П.Х.Онацького, де розпочнеться показ колекції картин і предметів старовини О.Гансена, поляка за походженням, і яка в свій час стала основою фонду цього музею.

Алла Білокур,
абонемент для дорослих ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар