четвер, 10 травня 2018 р.

На порозі літа: травнева зустріч гранян





Незважаючи на витівки травневої погоди, члени літературно-мистецького клубу «Грань», як завжди, у доброму гуморі та з новими здобутками завітали на чергове засідання. 


На зміну холодному та сніжному квітню швидкими темпами завітав спекотний травень. Не встиг зійти сніг, як почалося масове цвітіння. Здається, що налякані затяжною зимою квіти, дерева й кущі розпочали змагання, хто швидше і яскравіше зацвіте. 

Отож початок травня з аномально високою температурою вище 30 градусів побив усі рекорди, ставши схожим на свого брата червня. Завзятим городникам і садоводам додалося роботи, а містянам-відпочивальникам вдалося відкрити купальний сезон під аромати шашликів та кулешу. 

Незважаючи на витівки травневої погоди, члени літературно-мистецького клубу «Грань», як завжди, у доброму гуморі та з новими здобутками завітали на чергове засідання.



Веселим спічем про літню весну його відкрив керівник Віталій Меланич, який встиг і засмагнути на дачі, і провести важливу роботу по підготовці й відправленню творів гранян для нових випусків літературних альманахів «Українська хвиля» і «Харківський міст». Залишається чекати, коли вони потраплять до рук авторів і читачів.




Куратор клубу Антоніна Колієнко знову не залишила нікого байдужим до цікавої розповіді про життя й творчість непересічної людини французького письменника, члена Французької академії, міністра культури Франції Моріса Дрюона, якому 23 квітня виповнилося 100 років від дня народження. 



Вона розповіла про маловідомі факти з його біографії, які підтвердили непересічний талант, працелюбність і почуття гумору великого письменника, про якого залишилося чимало добрих спогадів його сучасників, адже він прожив довге й гідне життя і був по праву оцінений читачами й світовою спільнотою, отримавши числення нагороди.

Далі мова пішла про співпрацю з обласними виданнями, зокрема лебединською газетою «Будьмо разом», на сторінках якої часто можна побачити дописи літераторів з різних куточків Сумщини, у тому числі й членів клубу «Грань» Віталія Меланича, Богдани Гусак, Ірини Булахової, Валентини Кривенчук, Івана Ліва, Миколи Балабана.



Планується зустріч із редактором часопису Василем Дацьком з нагоди 20-річного ювілею видання. Не так давно відбулася подібна зустріч з головним редактором обласної газети «Ярмарок» Володимиром Петренком, яка зміцнила і дружні, і творчі стосунки між колективами. 

Про роль і місце авторської уяви у літературному творі розповіла Надія Фурзенко, навівши приклади зі світової класики та сучасної літератури. Не так давно вийшов черговий випуск альманаху «Скіфія 2018», «Весна» видавництва «Склянка часу», куди увійшла її поезія про Чехова у Сумах.



Вітання Із Ромен від літераторів «Дивослова» привезла Тетяна Лісненко. Вона автор уже 16 книг і 3 колективних збірок. Наразі готується до друку ще одна – «Вічна дорога до мами», присвячена найріднішій людині, яку втратила рік тому. Колеги по перу побажали поетесі успіхів на творчій ниві. Тетяна Лісненко подарувала бібліотеці свої книги.




Приємною подією для клубу є прийом нових членів. 

Цього разу на засідання завітала землячка Миколи Ремньова із села Зарічне Путивльського району Інна Ковальова, яка представила присутнім дещо із власного творчого доробку. Звучала пейзажна, громадянська й інтимна лірика, яка знайшла відгуки в серцях присутніх.

Разом із порадами поетеса-початківець отримала слова підтримки і побажання не зупинятися на досягнутому, тісно співпрацювати із майстрами слова.


Свідченням того, що граняни не бояться експериментувати, стали нові твори, зокрема пантун і тріолет Ірини Булахової, афоризми Олександра Сердюченка, пісня на музику Лариси Травнікової на слова Ольги Суровицької, а також різножанрова лірика з вуст Віталія Меланича, Миколи Ремньова, Тетяни Лісненко, Олексія Лагутіна, Альбіни Батуріної, Надії Фурзенко, Богдани Гусак, Валентини Кривенчук.




Осяяні сонцем обличчя стали переконливим аргументом , що всі готові дати виклик літу і з новими силами поринути у вир нових літературних подорожей, фестивалів та конкурсів.

 
Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар