четвер, 7 червня 2018 р.

Лучанські зустрічі гранян


Літо, на відміну від інших пір року, відзначається надзвичайною гостинністю. Воно запрошує і чекає то на березі прохолодних водойм, то на квітучих та запашних луках, а то й у затінку лісів під золотою і блакитною банями сонця і неба.





Уже не перший рік члени літературно-мистецького клубу «Грань» літні засідання проводять за межами читальних залів бібліотек. Але головна умова залишилася незмінною – наявність творчої атмосфери. 

Третього червня літературна зустріч була особливою. По-перше, вона відбулася на території будинку-музею А.Чехова у маєтку Линтварьових на Луці. По-друге, крім літературної, була ще й пісенно-розважальна частина з дегустацією польової каші, звареної на місці локації.




Працівники будинку-музею А.Чехова завжди раді відчинити двері творчим особистостям, поціновувачам мистецтва. В одній із меморіальних кімнат керівник «Грані» Віталій Меланич привітав усіх присутніх . Він повідомив сумну звістку про смерть поета-гумориста Петра Возного. Його пам’ять вшанували хвилиною мовчання. 

Пан Віталій підготував досить змістовну й вичерпну розповідь про Ф.Г.Лорку, чиє 120-річчя світовою громадськістю відзначається 5 червня. З великим задоволенням присутні дізналися про маловідомі сторінки із його життя, яке трагічно і дуже рано обірвалося на самому злеті. Також прозвучали поезії цього беззаперечно талановитого і самобутнього поета.

Цього разу засідання відвідала нова гостя, яка уже 7-й рік проживає у Греції, але не забуває Батьківщини, приїздить до рідних Сум. Це Лідія Журавльова. Саме на чужині вона почала писати прозові твори, які розкривають сторінки життя її родини, оточення , починаючи з минулого століття і до сьогоднішнього часу.



На суд гранян вона представила одне з оповідань, сюжет якого взято із життя мешканців Степанівки. Пані Лідія поділилася своїми враженнями про Грецію. Приємною новиною для всіх стало те, що У Греції представники української діаспори не забувають рідної мови, відзначають свята, навчають дітей народних традицій, фольклору тощо.

Продовженням «грецької » теми став емоційний звіт Ольги Воробйової, яка у травні відвідала Грецію, де презентувала свою книгу «Хірург від Бога» про надзвичайно талановитого хірурга, священика Луку Войно-Ясенецького. Поїздка була досить насиченою і вдалою. Пані Ольга відвідала місцеву Метрополію, музей святого Луки, яким опікується дослідник його життя і наукового спадку Нектарій. Було і спілкування, і обмін книгами та незабутніми враженнями. Усі присутні привітали Ольгу Воробйову із успіхом її роману, який набуває популярності далеко за межами України.



На порядку денному члени клубу розглянули питання про підготовку чергового випуску «Грані слова», про відзначення цьогорічних ювілярів, членів МСПУ, Миколи Ремньова, Надії Фурзенко, Тетяни Прус, Олексія Усенка, Миколи Балабана. 



Микола Ремньов поділився інформацією про завершення роботи над новою книгою, присвяченою Чехову, «Двійник». Вона написана на основі листів Антона Павловича Чехова до Наталії Михайлівни Линтварьової. Сюди увійшли 4 оповідання, п’єса «Постоялець», нарис «Линтварьови». У червні планується презентація нового видання.

Прозвучали нові поезії і прозові твори Луїзи Кривопішиної, Ольги Ворбйової, Лідії Журавльової, Миколи Ремньова, Олександра Сердюченка, Олексія Лагутіна, Тетяни Прус, Ірини Булахової, Інни Ковальової, Богдани Гусак, Віталія Меланича, Валентини Кривенчук, Анатолія Пастушенка та почесної гості, поетеси, члена НСПУ Тамари Герасименко.


Насичена зустріч продовжилася в альтанці, де знову лунала лірика, а також пісні у виконанні запрошених гостей – сімейного дуету Людмили й Анатолія Пастушенків та Василя Коваленка. Вінцем святкової програми стала дегустація польової каші, яку приготувала запрошена поетеса Світлана Петренко.



Швидко сплинув час у теплій мистецькій атмосфері серед розкішної лучанської природи. Про приємні миті зустрічі свідчать світлини з усміхненими обличчями творчої еліти Сумщини.

 
Богдана Гусак,
прес-секретар літературно- мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар