суботу, 11 серпня 2018 р.

Українські стародруки в американському Гарварді

У американському Гарварді зберігають унікальні українські першодруки. В його бібліотеках знаходиться одне з найбільших у світі зібрань української літератури. 





Тут можна знайти першодруки «Нового завіту» «Острозької Біблії», «Абетки Федорова», «Кобзаря», оригінали документів доби Івана Мазепи тощо. Хоча більшість стародруку Гарварду подарували, університет щороку виділяє на купівлю української літератури тисячі доларів. 



Зібрання рідкісних книг можна знайти в одній зі 70-ти бібліотек Гарвардського Університету - Гоутон. У колекції чимало і українських стародруків.
«У Бібліотеці Гоутон зберігаються такі цінні книжки як першодруки Івана Федорова. Скажімо, Буквар – це дуже цінна книга, примірника якого немає навіть в Україні. «Острозька Біблія», «Псалтир», «Кобзар» Шевченка 1840 року, першодрук «Енеїди» Котляревського, рукопис Сковороди, маємо першодрук, оригінал книги Куліша, видання Києво-Печерської Лаври, грамоти Івана Мазепи», - розповідає Ольга Алексич, бібліотекар Гарвардського Університету, бібліограф Українських колекцій.

Українські книжки у Гарварді почали збирати на початку 20-го століття. Здебільшого це були подарунки колекціонерів. І лише зі створенням при Гарварді Українського наукового інституту понад 50 років тому літературу з України почали закуповувати систематично.

У Гарварді є кілька бюджетів на українську книгу. Англомовні книжки про Україну друкує та закуповує здебільшого Український інститут. Україномовні книжки та журнали - це прерогатива Гарвардської бібліотеки Вайденер.




Паралельно бібліотека рідкісних книжок Гоутон виділяє кошти на придбання стародавніх видань.

Наразі більшість бібліотек Гарварду працюють над оцифрованням книжок і, в пріоритеті саме стародрук, адже комп’ютеризація відкриє доступ до рідкісних книг науковцям з усього світу, включно з українцями. 


Немає коментарів:

Дописати коментар