понеділок, 17 вересня 2018 р.

Бібліотекарі та наші читачі вітають ювіляра-краєзнавця Михайла Манька



18 вересня 2018 року виповнюється 70 років з дня народження Манька Михайла Олександровича – відомого сумського краєзнавця, історика, викладача, громадського активіста. 












Все своє свідоме життя Михайло Олександрович провів на Сумщині, з 1968 році проживає в м. Суми. Після закінчення Сумського педагогічного інституту ім. А.С.Макаренка працював довгий час вчителем історії в сумських школах №7 і №8, потім викладачем в Сумському державному педагогічному університеті ім. А.Макаренка. 


Манько М.О. був активним учасником відродження козацького руху на Сумщині, делегатом декількох Установчих Зборів Народного Руху України, Першого Всесвітнього Конгресу українців. В 90-і роки обирався депутатом Сумської обласної ради. Деякий час очолював Сумське обласне краєзнавче товариство «Спадщина», є членом Національної спілки краєзнавців. Михайло Олександрович - активний член Сумського козацького товариства та Сумської організації «Просвіта». 




Зі шкільних років Манько М.О. почав займатися краєзнавством. Друкувати свої краєзнавчі знахідки почав в сумських газетах «Ленінська правда», «Червоний промінь», а потім в «Сумщині», «Панорамі», «Ярмарку» та інших. Має надруковані краєзнавчі статті в багатьох різноманітних наукових та краєзнавчих збірниках. 


Видав більше десятка краєзнавчих книг та навчальних посібників: «Дигести епістолярію з архіву М.Ф.Раєвського», «Межиріцькі сповіді. Історичний роман-хроніка в новелах», три книги про історію нашого міста Суми з 1655 по 2010 рр. під загальною назвою «Суми та сумчани в документах сучасників», «Слідами твору О.В.Духновича», «Українська національна символіка», «Ми – сумчани», «Наша Сумщина» та інш.




Майже всі книги Манька М.О. зберігаються в краєзнавчому фонді Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка, більшість з них подарована автором нам та нашим читачам з автографом. 



Сам Михайло Олександрович завжди приходить на допомогу нашим бібліотекарям, які звертались до нього за консультацією, або із запрошенням прийти на зустрічі з читачами. Така співпраця допомагає нам популяризувати краєзнавчі знання серед сумчан, за що ми дуже вдячні. 






Вітаємо Михайла Олександровича з ювілеєм! Бажаємо доброго здоров’я та творчих успіхів! Чекаємо на нові книги та статті. 

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар