вівторок, 4 вересня 2018 р.

З відчуттям свята: "Грань" вереснева


Осінь увійшла до Сум урочистою ходою з нагоди
Дня міста, яке щорічно відзначається на початку вересня. Святковий настрій із яскравими сонячними променями заполонив як господарів, так і гостей обласного центру. 





Набувши строкатих барв завдяки алеї парасольок на Сотні, під якими зроблено тисячі селфі, з гучною музикою, закличками продавців на ярмарку, освіжаючими бризками водограїв та оригінальними клумбами місто помолодшало, стало більш сучасним. Ну як його не любити, не прагнути віддати йому шану у витворах мистецтва? Про це та інше і йшлося під час чергового засідання літературно-мистецького клубу «Грань», яке відбулося 2 вересня. 

Цей місяць у 1923 році подарував світові неперевершених класиків дагестанської та української літератури – Расула Гамзатова та Грицька Бойка.

Творчу розповідь про аварського поета, письменника, публіциста, політичного діяча, кавалера Ордена Святого апостола Андрія Первозванного за видатний внесок у розвиток вітчизняної літератури та активну громадську діяльність підготувала куратор клубу Антоніна Колієнко



Вона підкреслила, що Гамзатов, який писав аварською мовою, завжди умів говорити людям про найнеобхідніше, безпомилково визначав проблеми сучасників, найсокровенніше в них. Цікаво було дізнатися, що його батько Гамзат Цадаса був народним поетом Дагестану і став першим учителем і наставником Расула в поетичному мистецтві. Завдяки перекладам відомих поетів нам відомі твори Гамзатова, серед яких і незабутня пісня «Журавлі». Сам Расул Гамзатов переклав аварською твори Пушкіна, Лермонтова, Некрасова, Шевченка, Блока, Маяковського, Єсеніна та ін.

До уваги присутніх було представлено виставку книг цього автора, які зберігаються у фондах Сумської центральної міської бібліотеки ім. Т.Шевченка. Доповненням до виступу Антоніни Колієнко стали враження Миколи Ремньова про лірико-філософську книгу «Мій Дагестан» , у якій сповідальністю та ліричністю пронизані всі її рядки. Природа, історія та люди Дагестану постали в ній перед читачами як близькі й рідні люди.

Не менш харизматичною та неординарною постаттю в українській літературі був дитячий письменник та пісняр Грицько Бойко. Презентацію про нього підготувала Богдана Гусак.




Присутні дізналися не тільки про талановиту родину Бойків, у якій з діда-прадіда говорили віршами, а батько поета ще й видав поетичну збірку «Чайка», а ще й про те, як поет навчався з Володимиром Сосюрою в Харкові, яким був його бойовий шлях у роки Другої світової війни, як він став улюбленцем української малечі. 

Доповідачка підкреслила, що бути дитячим поетом непросто. Вона відмітила, що досить плідно в цьому жанрі трудиться Ольга Воробйова. 

А під час Першого книжкового форуму в Сумах великою популярністю користувалася книжка для дітей Світлани Петренко. 

Розповідь про знаменну для обласного центру подію продовжив керівник клубу «Грань» Віталій Меланич. Разом із ним у конгрес-центрі СумДУ представили свої книги Микола Ремньов, Ольга Нестеренко, Ірина Булахова.



Також приємною новиною стала перемога Ірини Булахової у міському конкурсі віршів про Суми у рамках міського фестивалю поезії «Ми – Суми», із чим її привітали гучними оплесками.

Поетеса поділилася враженнями від дійства, продемонструвавши подарунки, які отримала від організаторів фестивалю, подякувала за підтримку і зазначила, що її трилогія увійшла до книги Любові Сердунич про топоніми України.



Знаменно, що граняни уже досить відомі за межами міста як талановиті майстри слова. Свідченням цього стали диплом та медаль МСПУ з нагоди нагородження літературною премією імені Михайла Матусовського досвідченого поета клубу Віталія Симоновського за внесок у розвиток літературного процесу та книги останніх років. 



Почесну місію нагородження виконав Віталій Меланич. До нього приєдналися й інші члени клубу. До речі, громадська організація цього року відзначає 25 років від дня заснування. Микола Ремньов, який стояв біля витоків обласного відділення, поділився спогадами про цю подію і привітав присутніх членів МСПУ.

Під завісу зустрічі прозвучали нові поетичні рядки Віталія Меланича, Валентини Кривенчук, Олексія Лагутіна,Олександра Сердюченка, Віталія Симоновського, Ірини Булахової, Ольги Воройової, Богдани Гусак.



З гарним святковим настроєм домовилися зустрітися у жовтні, аби привітати гостей із Полтави, які нарешті зважилися на візит у відповідь.

Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар